La începutul vacanţei de vară am organizat o Vizită de studiu la Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca publică Cotova şi IP Gimnaziul Cotova.
Alături de expertul proiectului nostru Victor Koroli și moderatoarele Morcov Aurica, Oloeri Mariana au beneficiat de această excursie 18 elevi din IP Gimnaziul Cotova în cadrul proiectului ”Educație pentru buna guvernare și egalitate de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, realizat de Asociația Obștească Ilenuța.
Vizita noastră a coincis cu Ziua Uşilor Deschise din data de 29.05.2023, iar în faţa accesului principal în clădirea Parlamentului am fost întâmpinați de un ghid ce ne-a însoțit pe tot traseul.
A început turul cu prezentarea expoziţiei vernisate de domnul Vasile Şoimaru.
De aici am avut onoarea e a fi ghidaţi de excelenţa sa domnul Vasile Grădinaru, deputat actual în Parlamentul Republicii Moldova, care ne-a povestit cum decurge procesul decizional la nivel naţional, de fapt cum apar legile în statul nostru şi cât este de important respectarea lor de către toţi cetăţenii. Am vizitat Muzeului Parlamentului, şi am fost familiarizaţi cu istoria Legislativului începând cu Sfatul Ţării şi până în prezent. De asemenea am vizitat Sala Europa, unde sunt organizate evenimente publice și de unde se poate admira vederea spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Turul clădirii a continuat pe un hol spațios, unde elevii au aflat despre procedura de înregistrare a deputaților pentru participare la ședințe plenare. Acest hol include un banner cu pozele vizitatorilor, precum și colţişorul presei, unde jurnaliștii lucrează în timpul ședințelor plenare. Destinația finală a fost Sala de ședințe plenare – cea mai mare și cea mai importantă sală din edificiul Parlamentului. În Sala plenului Parlamentului elevii au dat intrebării domnului deputat care cu mult entuziasm şi bună înţelegere a explicat elevilor cum decurg şedinţele, cât timp durează o şedinţă, unde stau demnitarii de stat, unde e fotoliul doamnei Preşedinte de Stat Mai a Sandu, şi multe altele.
Elevii au trăit sentimentul mândriei de neam, de faptul că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, având emoții de bucurie , vise şi speranţe că in viitorul apropiat vor deveni şi ei deputaţi în Legislativul Republicii Moldova, dar cel mai important voi deveni cetăţeni activi care se vor implica în făurirea viitorului prosper si democratic al Ţării noastre
Am vizitat şi Muzeul Naţional de Istoria a Republicii Moldova, cel mai valoros şi important din domeniu, descoperind rarităţi arheologice, tezaure, vestimentaţii, fotografii şi documente vechi. Elevii au fost impresionanţi de Diorama „Operația Iași-Chișinău” şi de atmosfera creată aici. Este o adevărată operă de artă realizată de către renumiți pictori. Pe o pânză cu dimensiunile de 45×11 metri, sunt redate luptele din vara anului 1944 de lângă satul Leușeni, pe Prut. Planul natural, care constituie un tot întreg cu pânza, este alcătuit din obiecte autentice: tun antitanc, lăzi cu cartușe și obuze, echipament și muniții, se redat vuitul de avioane şi obuze declanşate. Ionela Pogodin a menţionat că„ …o frică enormă mă cuprinde , aici îmi dau seama cât este de importantă menţinerea păcii şi stabilităţii în lume” Am vizitat Parcul Central , monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Aleea clasicilor, Biblioteca Națională a Republicii Moldova . Fiecare loc vizitat a fost tipărit în memoria timpului prin poze frumoase de grup și individuale. Aducem mulțumiri domnului Victor Koroli care fost alături de echipa noastră pe parcursul întregii zile și cu multă
responsabilitatea ne-a ghidat, îndrumat și susținut.
Evenimentul a fost realizat de AO „Ilenuța” în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis, cu suportul financiar al European Union in the Republic of Moldova și Friedrich Ebert Stiftung.
Comentarii