Reţeaua de biblioteci
În structura de biblioteci din raionul Drochia activează 33 de biblioteci:
- Biblioteca raională Drochia – 1
- Filiala copii Drochia – 1
- Biblioteci comunale (săteşti) – 30
- Filiala copii s. Pelinia – 1
Misiune
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Mai mult
Servicii
În bibliotecile publice teritoriale Drochia sunt implementate 127 SMB în diferite domenii la care au participat 6999 beneficiari, dintre care copii până la 16 ani – 4138, în medie 4 servicii per bibliotecă
Cel mai bun serviciu (număr instruiri și număr total de participanți (atribuirea ODD)
Clubul de Robotică „Robodropia” – o contribuție calitativă în informarea și accesul la tehnologiile din dotarea Bibliotecii pentru stimularea inventivității, creativității și colaborării pe baze de proiecte a tinerilor interesați. Scopul instruirilor este de a cupla și integra studierea cunoștințelor teoretice științifice predate în școala generală și liceu cu aplicarea practică a acestora, în cadrul conceptului educativ STEAM; Familiarizarea tinerilor cu domeniul tehnic și informarea despre tehnologiile noi de automatizare, robotică și aplicabilitatea acestora pe scară largă în economie. Orientarea profesională tehnică și deschiderea acestora către prototipare și proiectare de mecanisme. Dezvoltarea la copii a gândirii logice și abilităților de descifrare a schemelor sunt beneficiile și oportunitățile în urma acestui program. În viitor copiilor le va fi mai ușor să se încadreze în programul de studiu la informatica, fizica, matematica.
Pe parcursul anului 2020 au fost organizate 96 ateliere de instruire, care au durat câte 3 ore academice( 288 ore), la care au participat 45 utilizatori unici. Total participanți -628
Clubul a participat la concursuri naționale și a fost premiat pentru „ Cel mai bun proiect inovativ la Concursul Robo Liga Bibliotecilor 2020”.
Video, reportaje despre bibliotecile din rețea:
Refugiu spiritual al persoanelor cu vârsta de aur (despre SMB „Vârsta de Aur + informare, comunicare, agrement”)
- https://www.facebook.com/watch/live/?v=1413828688825557&ref=watch_permalink – 27 ianuarie 2020 – Holocaust
- https://bpr-drochia.info/2-ani-de-activitate-si-ziua-femeii-sarbatorita-de-bunicii-grijulii/5 martie 2020
- https://www.youtube.com/watch?v=IYxTtp4_o-I
Activități cultural-educative 2020:
Programul Național LecturaCentral, ed. III-a. În cadrul proiectului „ Dialoguri online cu personalități marcante” – BPR „Iulian Filip” Drochia a organizat o întâlniri online cu scriitorul Aurelian Silvestru, moderat de Iulian Filip. Întâlnire realizată în parteneriat și cu suportul BNRM, a Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, precum și a profesoarei Marina Lefter și a discipolilor săi. A fost o realizare deosebită, deaorece a participat întreaga republică. Și cu toate că numărul participanților era 100, în spatele acelor calculatoare conectate, erau foarte mulți utilizatori din diverse biblioteci din întreaga republică.
Concurs raional online al filmului de promovare a cărții și lecturii „Cartea bună ne adună” cu ajutorul tehnologiilor. La acest concurs au participat atât bibliotecarii din rețea, cât și utilizatorii bibliotecii la mai multe secțiuni:
- Pentru cea mai originală promovare a scriitorilor băștinași:
- Pentru cea mai bună promovare a cărții și activităților bibliotecii în promovarea cărții și lecturii:
- Pentru cea mai originală realizare video în promovarea scriitorilor autohtoni și parteneriate în promovarea cărții, cu instituții de învățământ din teritoriu: biblioteci și utilizatori;
- Cea mai originală prezentare a unei cărți sau opere preferate:
- Pentru cel mai activ și implicat voluntar al bibliotecii, pentru participarea în proiectele de promovare a cărții
- https://www.facebook.com/227589070733842/videos/390409685686902
- https://www.facebook.com/227589070733842/videos/343668083574672
„Colinde pe strună de chitară” – formația „Punctul pe I” în ospeție la BPR „Iulian Filip” Drochia
Formația „Punctul pe I”, conducător Vitalie Bîrgău a venit cu un colaj de melodii înterpretate la chitară pentru beneficiarii bibliotecii
Istorie locală
Simpozion literar-științific „Scriitorii drochieni” în cadrul proiectului ”Acasa spiritului nostru” – BPR „Iulian Filip” Drochia. Am avut oaspeți deosebiți: Andrei Chistol, Sectetar de Stat; Elena Pintilei – director general BNRM; Eugenia Bejan – director general BN „Ion Creangă. La eveniment au participat scriitori drochieni, reprezentanți MECC, BNRM, administrației publice locale, bibliotecari, profesori.
Parteneriate naționale și internaționale
Pe parcursul anului de referință, bibliotecile publice din teritoriu au avut 165 parteneri, care au ajutat bibliotecile în organizarea activităților cultural-educative, educația multilaterală a beneficiarilor și au contribuit financiar la creșterea colecțiilor, achiziții de echipament modern, modernizarea infrastructurii bibliotecii; 2 internaționali;
- Parteneriatul cu Centrele Medicilor de Familie a contribuit ca beneficiarii să ducă un mod de viață sănătos. Parteneriatul bibliotecilor cu CICDE a permis, ca viitorii alegători să voteze corect la alegerile locale.
Proiecte naționale cu finanțare internațională și Proiecte internaționale
„Ora să știm”. În 2020 a adus la implementarea unui nou serviciu de bibliotecă pentru beneficiarii copii în 5 biblioteci publice din raionul Drochia, care au promovat lectura și curiozitatea pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică prin intermediul cărților pentru copii.(Filiala copii BPR „Iulian Filip” Drochia, Fîntînița, Cotova, filiala copii Pelinia, Hăsnășenii Mari.) Activitățile proiectului au generat un interes deosebit față de diverse forme de comunicare și experimentare. Pornind de la o lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii au descoperi noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor. Cu părere de rău, activitățile realizate, din cauza situației epidemiologie, au avut un număr mai mic de participanți și impactul propus nu a fost atins.
Proiectul implementat de NDI din SUA în cadrul parteneriatelor de Dezvoltare a democrației în Moldova – „Zece Pași”. Biblioteca Cotova a dezvoltat un canal de comunicare pe platforma VIBER pentru comunicare, chestionare a populației din localitate, pentru dezvoltarea democrației participative și transparent deciziționale – „Comuna Cotova”, în care sunt plasate toate noutățile pentru populația comunei în vederea unei bune guvernări și dezvoltarea democrației;
Istorii de succes 2020:
Clubul de robotică „Robodropia” – cel mai bun la proba „Proiect inovativ”
În condițiile implementării și avansului tehnologic modern în domeniul automatizărilor, tehnologiilor de comunicații, roboticii, mecanicii, tehnologiilor software cât și proiectarea sistemelor, este nevoie de servicii moderne de bibliotecă care să aducă un aport și o contribuție calitativă în informarea și accesul la tehnologiile din dotarea bibliotecilor pentru stimularea inventivității, creativității și colaborării pe baze de proiecte a tinerilor interesați.
Circa 100 de copii, bibliotecari și antrenori, care reprezintă cluburile de robotică din 12 biblioteci publice din Republica Moldova au participat în perioada 5-6 decembrie, la cea de-a IV-a ediție a competiției „Robo Liga Bibliotecarilor”. La acest eveniment a participat și Clubul de robotică „Robodropia”, Filiala copii BPR „Iulian Filip” Drochia, care s-a învrednicit de Premiul „Cel mai bun club la proba „Proiect inovativ” .
Pentru a obține acest succes, membrii clubului au muncit mult, iar responsabilul pentru activitatea clubului, Dorian Stamati, instructor de robotică, a realizat pentru membrii clubului 45 de instruiri, în jur de 90 ore. Copiii au fost foarte bucuroși de această realizare și deja s-au implicat în implementarea altor proiecte. „Mie îmi place că pot să fac roboți, devin inginer și construiesc roboți, case din LEGO”, a spus NICHITA UMANSCHI
Sperăm, că activitatea acestui club să contribuie cât mai mult la dezvoltarea de aptitudini de creativitate, spirit estetic, artistic și inventivitate, pentru a dezvolta capacități de implementare și prezentarea proiectelor, a-și dezvolta capacitățile de gândire logice și algoritmice necesare în programare și automatizare, deoarece tehnologiile digitale transformă fiecare aspect al vieții umane, iar tinerilor, care sunt viitorul nostru le revine rolul de a fi în pas cu Era tehnologiilor informaționale.
Lidia Gontea, șef secție dezvoltare în biblioteconomie și științele informării, BPR „Iulian Filip” Drochia
Activități privind promovarea lecturii (Programul Național LecturaCentral, Anul Lecturii – 2020)
Programele de promovare a lecturii realizate pe parcursul anului 2020 au fost: Ziua Internațională a Cititului împreună; Zilele Creangă; Săptămâna Lecturii și a cărții pentru copii; La Izvoarele Înțelepciunii; Lecturi de vacanță; LecturaCentral.
Către Ziua Internațională a Cititului împreună s-au organizat Ore de lectură – în toate bibliotecile publice din teritoriu. Lecturi în glas: „Hai cu toții la lectură/ Să fim țară cu cultură”- Nicoreni; Campania de promovarea a bucuriei, frumuseții și beneficiile lecturii” – Ochiul Alb; „ Родители, почитаем вместе с детьми” – Pervomaiscoe; „ Să citim împreună” – Petreni.
Zilele Creangă – S-a promovat creația Marelui povestitor Ion Creangă și s-a educat gustul de lectură a poveștilor – comoară de neprețuit al poporului. S-au organizat și realizat: Șezătoare literară:„Crenguțe de povești a lui Ion Creangă” – Șuri; Lecturi comentate: „ Soacra cu trei nurori”( cărți jubiliare) – Filiala copii Pelinia; Lecturi comentate cu voce tare:„ Moș Chiorpec cibotarul” – Mîndîc Dominteni, Gribova; Ore de poveste: „Miracolul poveștilor lui Ion Creangă” – Dominteni, Gribova; „O oră în lumea poveștilor lui Creangă” – Țarigrad; „Turbinca lui Ion Creangă cu Povești” – Cotova; „Curcubeul poveștilor lui I. Creangă” – Zgurița etc. Vizionarea filmelor pe opera crengiană: „Amintiri din copilărie” – Gribova „Fata babei și fata moșneagului” – Țarigrad; „ La cireșe” – filiala copii Pelinia.
Programul cultural „Săptămâna lecturii şi a cărţii pentru copii” – Expoziții, reviste bibliografice: „Cartea – lumina sufletului” – Dominteni, Mândâc; „Cartea – prietenă bună/ Cu care străbați prin furtună”- Gribova; Discuții:„ Să știi multe, să fi-i mai bun” – Dominteni; „ La ce ne ajută lectura” – Cotova; Ore literare: „Cartea – sfetnic pentru întreaga viață” – Petreni; „ Cartea – o avere și ar fi păcat să n-o păstrăm” – Filiala copii Pelinia;Oră de poveste: „Cu Hans Cristian Andersen prin lumea basmelor” – Dominteni; Șezătoare literară:„ Am venit în literatura pentru copii prin teatru” – Măcăreuca, Mîndîc; Victorina literară: „Ghici povestea” – Mîndîc; Excursii în bibliotecă: „În căutarea comorilor sufletești” – Șuri, Pelinia, Țarigrad, Cotova, Dominteni.
Lecturi de vacanță. În contextual restricțiilor legate de pandemie, lecturile verii s-au desfășurat un pic mai aciv, decât alte activități, deoarece erau posibilități de organizare a acestor evenimente culturale în aer liber, ce permitea participarea a mai multor utilizatori.
Ore de lectură: „Rege ești dacă citești” – Nicoreni; „ Cum să ne odihnim frumos și cu folos”, „ Popas în lumea copilăriei cu Claudia Partole” – Dominteni; „Aurelian Silvestru –„ Fărâme din suflet” – Hăsnășenii Mari; „ Lecturi distractive de vacanță” – Nicoreni;„ O carte pentru fiecare” – Ochiul Alb. „Lecturi distractive de vacanță” – Nicoreni.
Discuții de carte: Aurelian Silvestru – Fărâme din suflet – Petreni, Hăsnășenii Mari; „ Cinci pitici pentru pitici” – Măcăreuca;Claudia Partole „Domnița păstorița – Șuri, Mîndîc. Călătorie literară: „ O vară cu miros de parfum” – Gribova; „ Scriitorul copilăriei noastre- S. Vangheli” – Dominteni
Proiectul „ Joia lecturii cu voce tare” – BPT Mîndîc.
programul de lucru al bibliotecii:
Luni-Vineri: 09:00 – 18:00
Duminica 09:00-15:00
Sâmbătă: zi de odihnă
bprdrochia@gmail.com
www.bpr-drochia.info
5202, or.Drochia,
str. 31 August 1989, 11