FEMEI DE SUCCES PE MELEAGURI DROCHIENE

PREEFAȚĂ

Femeia, prin natura sa, a fost făurită de divinitate într-un raport de egalitate cu bărbatul, însă în vremurile trecute poziția acesteia în societate era inferioară atribuite bărbatului. Viața socială dinainte de 1910 a depreciat rolul femeilor. Ele nu beneficiază de aceleași drepturi ca și partea masculină. În țările dezvoltate industrial, femeile lucrează în domeniul textilelor, dar munca lor nu era plătită în măsură eficientă. Tinerele nu aveau dreptul la opinii personale, acestea erau nevoite să se căsătorească în funcție de alegerile părinților, iar după căsătorie erau subjugate de partenerul de viață. După o lungă perioadă de luptă împotriva discriminării sexuale, începutul secolului al XX-lea a fost recunoscută egalitatea femeii în raport cu bărbatul. Cu trecerea timpului clasa feminină sa impus în societate, astăzi ajungând să reprezinte un pilon puternic în comunitate. 

 Femeile au luptat pentru imaginea unei persoane nobile, demne, capabile să întreprindă și să desfășoare activități importante din punct de vedere cultural, social sau politic. Au demonstrat că, dincolo de a fi mame și soții, sunt capabile să facă performanță în toate domeniile de activitate, ceea ce venim  să prezentăm în această broșură  ”FEMEI DE SUCCES PE  MELEAGURI  DROCHIENE”, care este doar un început despre poveștile de succes a femeilor din cele șase localități ale raionului Drochia (Șuri, Chetrosu, s.Drochia, Hăsnășenii Mari, Nicoreni și Ochiul Alb), localități participante în cadrul Proiectului ”Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare”, aceasta fiind o culegere de dubut, care va genera și alte volume despre femeile de succes din alte localități ale raionului.

Femeile sunt speciale. O știm cu toții. Ne gândim la ele, le iubim și admirăm. Scriitorii au scris romane și poezii despre ele. Tocmai pentru că sunt jumătatea cea mai sensibilă și frumoasă din viețile noastre, dar și un model perfect de muncă, răbdare, sacrificiu și dedicație, dar și inteligență, profesionalism și încredere în sine, am adunat în acestă culegere povești de succes, pentru a confirma încă o dată cât de puternice, independente, frumoase, destoinice, elegante, minunate și întreprinzătoare sunt femeile.

Femeile sunt diferite față de bărbați. E un fapt pe care fiecare dintre noi trebuie să îl accepte, să se bucure de el și să îl respecte. Să ne bucurăm de feminitatea noastră, de sensibilitatea și empatia noastră, de simțul pentru frumos, de faptul că suntem admirate, iubite, respectate.

Fiecare istorie de success are un început.

  Nu contează cine ai fost IERI, contează cine ești AZI și ce vei face MÂINE!

 Aici veți găsi personalități mai  mult, sau mai puțin cunoscute din diverse domenii de activitate. Dar ceea ce contează cel mai mult, este că aceste femei au spart carapacea rutinei și conservatismului, demonstrând că FEMEIA  a fost, este și va rămâne o enigmă pentru bărbați, fiind aptă de a rămâne în esență  acea ființă gingașă și curată, dar în acțiuni – plină de putere, voință și dăruire, care pot întrece orice așteptări. Vă invităm să vă delectați cu nesaț din aceste povești, care vor avea continuitate și în alte volume, despre femeile de succes pe meleaguri drochiene.

Acest produs face parte din proiectul „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare”, implementat de IREX Europe/ERIM, Gender Centru GENDERDOC-M și ABRM și este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Biroulu pentru  Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American (DRL).

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *