1 Decembrie românesc și 31 decembrie al mal multor neamuri/culturi copertează un calendar tensionat în toate accepțiile.
Calendarul iulian operează, anul acesta, cu 6, 12. 17, 25, 26 decembrie.
Ziua de 9 decembrie e ziua de naștere a fiicei Adriana. Ziua de 12 decembrie e ziua de naştere a fiului Adrian. Ziua de 17 decembrie e ziua de naştere a lui Vasile Romanciuc.
Ziua de 25 decembrie e ziua de Naștere a Mântuitorului. Pentru ziua de 26 decembrie scot (încă o dată) cartea dialogală Ras crucea întâmplărilor predestinate și mai citesc odată precizarea lui Aurelian Danila.(cel cu patru zile de naştere) . „..m-am prins la gândul că se va scrie pentru prima dată că sunt născut la 26 decembrie, de ziua mea (vorba regizoarei Lidia Panfile, profesoara lui Pavel Stratan)…
Sunt felicitat la 26. decembrie de cei de acasă şi de unii prieteni cărora le-am destäinuit adevărul…” (Editura
Prut, 2008).
6 decembrie putea fi în luna noiembrie, dacă nu aveam programat un drum de o săptămână pe mai departe de casă… Intr-un aeroport mai departat s-a desprins de lângă părinţi un fläcâu de clasa a 2-a ori a 3-a, s-a apropiat de mine, care eram în acelaşi rând asteptator, dar mai spre coadă, și mi-a adresat un fel de binețe: noi vam trecut pe dumneavoastră la teste! De aici conchid că era de clasa respectivă cei din clasele a 2-a au în manual două poezii de ale mele Spicul cu prietenii săi și Dina gospodina Intr-o întâlnire de anul acesta cu poporul claselor primare din Peresecina am remarcat și un grup de elevi din clasele superioare. İşi aşteptau rândul constatam că au Intrebări… Erau chiar elevi de clasa a XII-a, care aveau ce aveau cu poezia mea Cerneala mi-i de o culoare, implicată la bac. Adică, tot un fel de testare…
Motivul scriitorului inclus în manuale, in concursuri municipale de literatură, în concursuri republicane, consacrate limbii române Motivul lecțiilor festivaliere de lectură pe baza operei unui ori altua scriitor… Aici e parteneriatul scriitorului cu profesori, în aceste (și alte) formulę.
La 6 decembrie festivitatea de premiere a învingătorilor în cea de a IV-a ediție a Festivalului-concurs Filipiada îi evidenţia pe cei mai performanți participanți la cele nouă probe. Ediția de anul acesta a demarat la 28 februarie și sa incheiat la 30 septembrie. O durată de şapte luni, chiar dacă e vorba de nouă concursuri, ar fi prea de tot, dacă nu ar fost modalitatea online de desfăşurare a festivalului, dar şi colaborarea Bibliotecii Publice Raionale din Drochia cu Biblioteca Județeană Mihai Eminescu din Botoşani, Biblioteca Națională a Moldovei şi Biblioteca Națională pentru Copii Ion Creangă”. Un parteneriat aparte e cel cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a cărui reprezentant, implicat în cele mai importante proiecte ale bibliotecilor noastre de blazon, doctorul habilitat în pedagogie, conferentiarul universitar Adrian Ghicov, nuantează esențial componența echipei din Chişinău: Elena Pintilei, director al BNRM, Eugenia Bejan, director al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Vera Osoianu, vicedirector al BNRM. Coechipier și protagonistul
Spicuiesc aceste si alte accente din alocuțiunea şefei Direcției Cultură, Tineret, Sport şi Turism Cristina Turcanu, dintre care evidențiez 300 de concursanţi din raioanele Drochia, Edinet, Singerei, Soroca, Glodeni, Donduşeni, Nisporeni, dar şi din municipiul Chişinău. Referitor la numărul raioanelor, de unde vin aceştia, îmi place un gțnd expus de Adrian Ghicov în atelierul de creativitate şi parteneriate Căsuța greierului L-am citat şi pe academicianul Mihai Cimpoi, care a apreciat repetat sensibilitatea Drochiei pentru proiecte culturale, dar aici aș reproduce ceea ce a mărturisit, pe rețelele de socializare Adrian Ghicov (mii de scuze că nu pot evita referințele la… protagonist). Genericul postării, evident, îmi sună plăcut lulian Filip şi urmele frumoase ale textelor sale Ca, de altfel, si provocarea de după… notă: La Drochia, azi, Biblioteca Publică Raiona la lulian Filip a fost neîncăpătoare, grație evenimentului Festivalul FILIPIADA – cu statut irepetabil şi ireproşabil, gândit strategic și sinergic de Cristina Turcanu, o inimoasă, curajoasă, vitează animatoare a vieții spirituale la cele mai de sus etaje ale calitații. Un standard cultural. O inspirație!
Cititori de toate vârstele și-au omagiat scriitorul de la baştină. Elevi, bibliotecari, pro-fesori și funcționari au construit comunitatea cititorilor pasionați de tot ce scrie și înscrie artistul polivalent lulian Filip in palmaresul literar al postmodernității.
NOTA. Catedra de limba și literatura română a UPSC împărtăşeşte bucuria scriitorului care practică vorbitul de bine la români. RASCRUCEA CU PRIETENI ESTE RARA!”
Provocarea cu majuscule a lui Adrian e un vers din Sonetul prietenilor. Nu ți-i alegi… Se-ntâmplă condrumeţi.. / Îți aminteşti apoi răscrucea veche din care-ai înțeles că ai pereche/și-un singur drum, urmând aceleaşi hărţi Räscrucea cu prieteni este rară… Norocul nu-l momeşti, nu-l amágeşti. Prieteni mulți? Copilării, poveşti… Ai doi prieteni? Splendida comoară…Al treilea de se-ntâmplă şi-încă unul?/Ceva are-n vedere Dumnezeu cu-atăta uşurinţă ne adună, testându-ne la bine și la greu, încât må mir sub soare și sub luna/că între voi m-am întâmplat şi eu.”
Duetul Alinei Aramă cu Victor Cemortan au oferit camertonul/tonalitatea evenimentului cu cântecul La Sofia. Muzica lui Mircea Guțu li se potriveşte de minune. (Pe drumul de întoarcere la Chişinău Adrian Ghicov l-a tot Inganat, apoi mi-a divulgat o numărăm idee, pe care nu am dezlegare s-o divulg…)
O altfel de intrare a oferit Dumitrița Dumitrascu din Sofia cu poezia Acasă, recitată atât de la sobă. Cald adică. La 7 ani despre Acasă
Iar Eugenia Nicorici din Suri s-a scăldat în toată lacrima din poezia Zestre
In ziua a doua a Salonului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, lansarea volumului de memorii Cum l-am cunoscut pe Spiridon Vangheli a beneficiat de regia lui Adrian Ghicov, tot el moderatorul acestui medalion, realizat cu o mână de scriitori (coautori ai ediției comemorative) și cu elevii, părinții și profesrii de la Liceul de Limbi Moderne şi Management, etichetat de moderator comunitate educațională.
Am reeditat special pentru festivalurile de la Străşeni şi de la Drochia, din proiectul de autor Provocările iuliene A4, cartea de buzunar Acasă. Am adus de acasă şi mi-am pus pe masa câteva titluri, potrivite şi celor mai mici, și celor mai de alte trepte, oferindu-le premianților și celor cu mențiune, dar și bibliotecilor participante Evident, nu am putut evita sesiunea de autografe și de… fotografii. Mi-a plăcut Elena Darii din Sofia, posesoarea premiului 1 pentru poezia Devreme-i să trăim din amintiri –a rămas în preajma mea tot timpul consacrat autografelor, convingåndu-mă (suplimentar!) cât e de important să nu rămână niciun copil pornit spre mine fără autograf…
Şansa noastră e legată şi de acest fel de înțelegere si… veghe, de extinderea noţiunii de comunitate educațională, formulă în care să nu lipsească, alături de copii, părinți și cadre didactice, umărul şi înțelegerea administrațiilor de orice nivel, formulă în care și mediile de informație, și clasa politică să-şi asume vederea educației strategice.
Mi-i necaz când „pescuiesc” de pe rețele gländuri deosebite, iar acestea nu-şi divulga paternitatea. Bunäoară motivul… creierul
Dacă il folosești, vezi lumea aşa cum e
Dacă nu-l folosești, vezi lumea aşa cum îți zic alții că e.
Şi de inima-i vorba, dar şi de arătura divină pe care o purtăm în vârful coloanei vertebrale. La treabă!
Iulian FILIP Literatura și Arta nr. 50 (4135) din 12 decembrie 2024
Comentarii