În ziua de 19 septembrie, Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip” a găzduit un eveniment special – Celebrarea succeselor și evenimentul de închidere a Proiectului ”Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” (perioada iunie- septembrie 2021). Această zi semnificativă pentru echipele de implementare din cele 6 localități ale raionului: satele Drochia, Șuri, Chetrosu, Hăsnășenii Mari, Nicoreni și Ochiul Alb, au trăit cu adevărat momente unice, fiind apreciați cu diplome pentru participarea în cadrul concursurilor lansate în cadrul proiectului, dar și cu Certificate de Excelență, pentru participanții la training-uri. Au fost înmânate 23 certificate și 17 diplome, pentru rezultate impresionante în cadrul concursurilor și participare activă la sesiuni de instruire în problemele discriminării și violenței.
Moderatorul evenimentului și co-managerul de proiect, Ala Bugai, a prezentat în premieră broșura ”Femei de succes pe meleaguri drochiene” (s. Drochia, Șuri, Chetrosu, Hăsnășenii Mari, Nicoreni și Ochiul Alb), elaborată de echipa de lucru și editată din banii europeni. Fiecare bibliotecă publică, care a participat la implementarea proiectului, au primit în dar câte o broșură pentru sala de lectură.
Alt moment nu mai puțin emoționant a fost inaugurarea Clubului Femeilor pentru Dreptate și Egalitate ”FEMIDA”, care și-a lansat începutul cu cinci membri/ femei înregistrate. Scopul Clubului ”Femida” este de a identifica problemele de discriminare și violență în comunitate și cu implicarea organelor competente, să fie căutate soluții și căi de rezolvare a lor. Ședințele se vor desfășura atât cu prezență fizică, dar și versiune online.
Scrisori de mulțumire au fost adresate doamnelor Angela Croitor, director al Colegiului de Studii Integrate ”C.Stere” și Aurica Roman, meșteriță iscusită în arta carving-ului, pentru colaborare și participarea la emisiunea televizată ”Istorii de succes”, la TV Drochia, activitate realizată în cadrul proiectului.
Evenimentul s-a finisat cu un Coffee break și Flash mob în aer liber Spunem: NU, discriminării și violenței!”
Organizatorii evenimentului, dar și participanții au asigurat de continuitatea proiectului în localitățile de baștină, deoarece cazuri de discriminare și violență mai persistă în societate, iar menirea noastră este de a sensibiliza membrii comunității în prevenirea și lupta cu aceste fenomene.
Mulțumim pentru susținere și colaborare mentorilor Cristina Rogojina, coordonaror de proiect ERIM, Daniele Galai, director al ERIM, Liliana Istrate-Burciu, expert violența în familie, Galinei Zavoritnîi, șefa Oficiului Forței de Muncă Drochia, Dianei Russu, jurist, pentru sfaturile utile și tuturor participanților echipei de implementare! Ați fost bravo, fetelor! Mult succes și curaj în implementarea noilor proiecte!
Comentarii