Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din or. Drochia are ușile deschise pentru fiecare cetățean care dorește să se informeze într-un anumit domeniu. Recent biblioteca și-a mai asumat un rol important – cel de informare în domeniul electoral pentru cetățenii cu drept de vot în perioada electorală. Datorită proiectului „Promovarea informării alegătorilor”, 600 de biblioteci din întreaga țară oferă informații despre alegerile care urmează să se desfășoare pe data de 24 februarie.
Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din Drochia a devenit una din sursele credibile pentru cetățenii care vor să se informeze despre drepturile și responsabilitățile lor de alegători. Astfel, cetățenii pot afla informații relevante despre noul sistem electoral, despre circumscripțiile electorale și, bineînțeles, pot urmări dezbaterile electorale difuzate în mass-media.
Adelina Porcesco, bibliotecară la BPR „Iulian Filip”, alături de alți 33 de bibliotecari din țară, au beneficiat de instruiri specializate, realizate de experții de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, pe care ulterior le-au replicat în fiecare raion, instruind atât bibliotecarii din localitățile rurale, cât și cetățenii. În urma acestor instruiri, cele 18 bibliotecare instruite în raionul Drochia și-au extins rolul de promotori ai educației civice și electorale și acum ghidează persoanele din oraș, în special tinerii care urmează să voteze pentru prima dată, să înțeleagă toate nuanțele noului sistem electoral.
„În cadrul instruirilor, am avut parte de o experiență inedită și am aflat detalii despre noul sistem electoral pe care nu le cunoaștem anterior. Datorită acestui proiect, noi, bibliotecarii,ne-am asumat rolul de a informa corect și pe înțelesul tuturor care este procedura de vot în baza sistemului electoral mixtși de a le oferi cetățenilor din raionul Drochia informații despre circumscripțiile electorale. Cunoștințele în acest domeniu sunt extrem de utile,întrucât ajut persoanele din oraș să se informeze corect, mai ales tineriicare cunosc puțină informație despre procesele electorale. Recent am organizat înstruiri, mese rotunde și discuții cu mai mulți cetățeni din oraș, am vizionat video–uri despre sistemul mixt.Am discutat despre sursele credibile de informare, am organizat și instruiri pentru viitorii alegători, am discutat despre importanța votului, am plasat materiale informativeîn localitate și am răspuns la întrebările drochienilor care s-au arătat foarte interesați.Le explicăm întregul proces de vot: de la ce oră pot vota în ziua alegerilor, de ce documente au nevoie, cum pot să verifice înscrierea în listele electorale și Registrul de Stat al Alegătorilor, care sunt responsabilitățile CEC, precum și orice altă informație relevantă despre domeniul electoral pe care o cunoaștem”, spune Adelina Porcesco.
Pentru tinerii care participă pentru prima dată la vot, procesul electoral este mai complicat. Astfel, sesiunile de instruire oferite de bibliotecari sunt necesare, întrucât tinerii sunt informați despre toate aspectele noului sistem electoral (sistemul mixt), cât și despre procedurile de vot în general.
Maria Cojocaru, directoarea BPR „Iulian Filip”, a specificat că un accent mare se pune pe tinerii care vor merge la vot pentru prima dată.
„Împreună cu colegele mele bibliotecare încercăm să transmitem utilizatorilor care vin la sesiunile de instruire toată informația pe care o cunoaștem despre noul sistem electoral. Împărtășim cu ei experiența noastră și informații relevante și obiective despre noul sistem electoral mixt”.
La sesiunile de instruire, tinerii s-au arătat interesați de acest subiect și planifică să organizeze la rândul lor o masă rotundă cu colegii lor unde să discute despre sistemul electoral. Adelina Porcesco ne-a relatat că una din cele mai frecvente întrebări pe care le adresează tinerii este legată de divizarea circumscripțiilor electorale și actele în baza cărora cetățenii pot vota în timpul alegerilor.
„Drochienii participă la sesiunile de informare, sunt foarte curioși, emoționați și cu multe semne de întrebare. Ne bucură faptul că oamenii sunt receptivi și interesați de acest subiect. După discuțiile cu ei, ne mulțumesc pentru răspunsurile care le-au primit la multe întrebări care îi frământau. Acum, ei știu mai mult despre sistemul electoral, despre circumscripțiile electorale, secțiile de votare și despre procedura de vot”, spune Doinița Pasat, bibliotecara din s. Șuri.
Un spațiu de informare și învățare este și biblioteca publică din s. Fântânița, care zilnic găzduiește sătenii ce doresc să afle mai multe detalii despre noua procedura de vot.
Din activitatea și experiența care o are, Ina Cotoros, bibliotecara din s. Fântâniţa, ne relatează: „Noul sistem electoral mixt e încă o dilemă pentru mulți cetățeni. Cu părere de rău, este o problemă general întâlnită – o mare parte a populaţiei este dezorientată pentru că mulți nu înțeleg prin ce noua procedură de vot se deosebește de cea din anii precedenți și cum se va desfășura scrutinul electoral din 24 februarie. După lungi convorbiri și explicații, membrii comunității totuși conștientizează care sunt etapele noului proces electoral. Astfel, pentru o mai bună informare, pe parcursul întregii luni vom fi zilnic în teritoriu și vom discuta cu fiecare cetățean interesat în parte.”
E bine de știut!
Bibliotecarii vă pot răspunde la întrebări și vă pot ajuta, oferindu-vă toate informațiile pe care trebuie să le cunoască fiecare cetățean responsabil pentru ca în ziua alegerilor să nu aibă neclarități despre procesul de vot și să își poată exercita dreptul la vot liber și corect.
Dacă ai întrebări despre procesele electorale și alegerile din 24 februarie, te poți adresa la oricare din bibliotecile implicate în proiect, unde vei obține suportul informațional necesar și găsi informații detaliate despre următoarele aspecte:
- în ce constă noul sistem electoral mixt
- care este componența circumscripției electorale
- unde sunt amplasate secțiile de votare
- cine sunt concurenții electorali
- alte surse suplimentare de informație
Proiectul „Promovarea Informării Alegătorilor” este implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.
Comentarii