Biblioteca publică Cotova împreună cu Asociația obștească ILENUȚA și primăria Cotova implementează proiectul “Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică” finanțat de PEOPLE IN NEED din Republica Cehă

           Biblioteca publică Cotova in parteneriat cu Asociația obștească ILENUȚA și primăria Cotova  implementează proiectul „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică” finanțat în cadrul Uniunii Europene de PEOPLE IN NEED din Republica Cehă. Prin acest proiect ne propunem drept scop să contribuie la reducerea impactului negativ al crizei energetice asupra populației vulnerabile țintă din comuna Cotova,  împiedicând astfel deteriorarea situației spre o criză socio-economică.           Obiectivul principal al proiectului este susținerea  populației vulnerabile afectată de criza energetică și menținerea stabilității în comuna Cotova, r-l Drochia.          Perioada de implementare a proiectului este de 6 luni din Iulie până în Decembrie 2022. În cadrul acestui proiect am desfășurat seminare informative pe data de 07.07.2022 și pe data de 29.07.2022  și o dezbatere publică pe tema „Împreună suntem Europa”  în data de 9 august 2022 prezentând chestionarul destinat sondajului social economic a 300 de localnici.

Pe data 24.08.2022 s-a desfășurat evenimentul de distribuție a brichetelor de cărbune în cadrul proiectului dat.Au beneficiat de susținere 48 de gospodării din comuna Cotova raionul Drochia , inclusiv 4 din satul Măcăreuca. . Mulțumesc voluntarilor care au ajutat la descărcarea sacilor cu brichete, Nastas Cristi, Văscăuțanu Anatolie, fraților Nigai, Catan Iurie și cetățenilor comunei Cotova, care au participat la campania de caritate lansată în cadrul evenimentului- Campania „Din suflet pentru Sărbătoarea de Crăciun”

          În comuna Cotova locuiesc 2709 persoane, 34 % din populația comunei Cotova  sunt de vârstă pensionară situația cărora se înrăutățește în legătură cu criza energetică actuală.  56% din întreaga populație sunt femei.  În situația și mai dificilă se află persoanele cu dezabilități severe  ( 2 sunt nevăzători, 2 cu deficiențe de auz, iar 18 persoane sunt țintuite la pat, multe persoane cu vârstă înaintată, care locuiesc solitar). Reieșind și din considerentul numeroaselor greutăți pe care le întâmpină acești oameni: imobilitate, situații financiare reduse,  acces limitat la informații; trai sub nivelul limitei de sărăcie, persistența în societate a unor stereotipuri și prejudecăți; necunoașterea și neînțelegerea necesităților speciale ale persoanelor cu dezabilități, implicarea sectorul civic este strict necesar prin ajutorarea acestor oameni în situație de criză energetică.

       În plus, autoritățile locale în continuare sunt preocupate de problemele sistemului, de deficitul de buget, neavând  și alte pârghii de soluționare a problemelor stringente ale persoanelor vulnerabile.

       De aceea ne propunem  prin implementarea proiectului ”Acțiuni pentru reducerea impactului negativ al crizei energetice asupra populației vulnerabile din comuna Cotova”, să ne axăm pe ridicarea nivelului de trai a păturilor vulnerabile: problema încălzirii nevoiașilor și  de asemenea a asigurării cu apă potabilă a  beneficiarilor Bibliotecii publice Cotova. Aceste necesități în situații de criză devin și mai sensibile. Astfel, dreptul la un trai mai bun și implicarea activă în comunitate constituie pentru persoanele vulnerabile  o oportunitate și o formă de luptă pentru realizarea și aprofundarea drepturilor sale pe termen lung.

       Acest eveniment s-a înscris în activitățile anului 2022 –  an proclamat de Ministerul Culturii ca  Anul  Consolidării Relațiilor dintre Bibliotecă și Comunitate: premisă pentru dezvoltare și rezistență în timp.

Aurica Morcov , bibliotecară principală

 AO „ILENUȚA”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *