Victoria Roșca – Fata din pădure

Lansarea cărții ,,Fata din Pădure” autor Victoria Roșca a avut loc astăzi, 4 aprilie la Drochia!

Eveniment organizat de către Direcția Cultură Drochia în parteneriat cu Biblioteca Publică Rraională ,,Iulian Filip” or. Drochia

,,Omul nu e dator altui om cu nimic.În afară de iubirea și încrederea pe care trebuie să o creștem în noi,mai întâi”.

Cât de frumos și cât de actual este acest citat pe care îl citim în cartea ,,Fata din Pădure” a Victoriei Roșca.

Într-adevar, în vremurile noastre uităm să mai fim oameni,și ne lăsăm copleșiți de ură,răutate,și invidie.Și prin acest citat Victoria a vrut sa transmită cititorilor cărții ,,Fata din pădure” despre care vă voi vorbi in continuare că cel mai important în viață este să oferim iubire, încredere, sinceritate oamenilor și semenilor noștri.Acest citat l-am cules din fragmentul meu preferat a cărții,și desigur, pe lângă acesta,mai sunt o multitudine de fragmente care m-au atins la inimă, care m-au sensibilizat,ba chiar până la lacrimi.Cartea scrisă de Victoria Roșca despre copilăria sa,despre viață,despre viziunea sa față de oameni,carieră,si alte subiecte sufletești într-un timp foarte scurt a devenit foarte vestită si îndrăgită de fanii ei și nu numai.

Prima lansare de carte a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău,iar a doua la Biblioteca Publică raională ,,Iulian Filip” Drochia.

Victoria Roșca, o femeie în tot sensul cuvântului, actriță, regizoare,autoarea proiectului ,,Zîmbărele”și fondatoarea teatrului popular .Atât de frumoasă,deșteaptă,creativa,si mai nou și o autoare de cărți desăvârșită a reușit să scrie aceasta carte plină de emoții,si plină de trăiri prin care s-au regăsit și cei care și-au petrecut copilăria la țară.Aceasta a venit la Drochia alături de colegii ei,și au creat o atmosferă frumoasă si relaxantă pentru public.Evenimentul a început cu un cuvânt de bun-venit oferit de șefa Direcției cultură,turism,tineret și sport Drochia doamna Cristina Țurcanu și primara orașului Drochia doamna Nina Cereteu.Apoi interpreta de muzică populară,drochianca noastră, Tatiana Martin alături de lăutarii drochieni Victor Cemortan ,cobza, Cristian Savciuc, fluier, Alexei Pînzari, tobă și Radu Cuceteavîi, vioară, au delectat publicul cu piese autentice si cântate cu multă iscusința și talent iar Tatiana Martin a încîntat publicul spectator cu vocea ei aidoma unei privighetori.Au urmat niște domnițe din clasa VII ,,C” IPLT M.Eminescu care au lecturat alături de public câte un fragment din carte care le-au trezit emoții frumoase,și momente în care s-au regăsit.Doamna Victoria a spus că este foarte uimită că cartea a ajuns și în mâinile adolescenților,așa cum în zilele noastre,adolescenții optează mai mult pentru gadgeturi și tehnologii.A continuat iarăși minunata Tatiana Martin cu câteva doine și romanțe fermecatoare Cu niște piese autentice au venit Ceata de bărbați ,,Buciumul” conducător artistic Alexei Pânzari.Doamna Galina Mîțu,bibliotecară BPR ,,Iulian Filip” a creat firul roșu al evenimentului prin recenzia absolut minunată făcută cărții ,,Fata din Pădure”.

A urmat o discuție de suflet,unde publicul i-a oferit întrebări doamnei Victoria referitor la carte.

Evenimentul propriu-zis s-a incheiat cu o horă frumoasă oferită de Tatiana Martin. Iar dupa au urmat autografele,achiziționarea cărților și pozele cu Victoria Roșca și cu colegii ei.Publicul a rămas plăcut surprins și au procurat cartea ,,Fata din pădure” în număr foarte mare.Fapt,care a bucurat-o enorm pe doamna Victoria.O așteptăm pe dumneaei și echipa ei din nou la Drochia ca să facem lucruri frumoase împreună.

Text: Mădălina Țurcanu, Hub- ul tinerilor scriitori și jurnaliști Drochia.


Recent, la BPR „lulian Filip” a avut loc un eveniment remarcabil-lansarea cărții,,Fata din pădure” a Victoriei Roșca.
Activitatea a fost inițiată de Cristina Turcanu – sef DCTTS in parteneriat cu biblioteca și a avut un impact deosebit asupra publicului drochian. Victoria Roșca o actriță talentată, ce se ocupă şi cu regia, fondatoarea Teatrului Popular, experimentând şi cu jurnalismul, fiind şi prezentatoarea unei emisiuni despre călătorii. A venit însoțită de colegii de la „Zâmbărele”, precum şi de interpreta Tatiana Martin, acompaniată de lăutari drochieni, ce au asigurat coloana sonoră a serii. „Fata din pădure” o carte scrisă din perspectiva autorului, ca o expresie a experienţelor sale de viaţă şi a lumii copilăriei sale, o revărsare de suflet, plină de emoții şi trăiri. „Fata din pădure” e despre copilăria fiecăruia din noi, despre aripile ce ne-au ajutat să creştem, så mergem înainte, despre greutăţile şi deznădejdile pe care ne strădu-im să le îngropăm, despre rănile ce ies la suprafață, dor, pe care le machiem cu multă iscusință ori de câte ori reapar.
Nu e doar copilăria Victoriei Roșca, în ea se oglindește copilăria câtorva generații, relații părinți copii, viața de la ţară în toată splendoarea şi frumuseţea ei, care în descrierile autoarei te poartă aievea pe uliţele satului, pe potecile copilăriei, în frumoasele amintiri şi aventuri, pe care doar copilăria ni le oferă. Momente în care o să ne regăsim, oameni ce au fost alături, încurajând, îndemnând, susținând.
„Există o singură lume după care te poţi conduce, lumea interioară”- motto-ul de viață al Victoriei Roșca. „Cel mai frumos drum e cel al copilăriei mele, el m-a învățat că sunt un om liber şi am drumul meu. Timpurile nu le mai întorci, dar în inimă nimeni nu-ţi poate interzice să le porţi. Dor de copilărie, dor de mine, copilul cu șalincă şi muci șterși de marginea häinuței…
Mădălina Turcanu, Uliana Liuliceac şi Xenia Storojuc- eleve la IPLT „Mihai Eminescu” au adus în vizor publicului câteva fragmente din carte. D-na Galina Mâțu bibliotecar principal BPR „lulian Filip” a prezentat recenzia cărții, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi autografe susţinută de autoarea cărţii.
„Fata din pădure” – o minunată, simplă şi concomitent profundă carte a copilăriei, a vieţii, a oamenilor buni şi simpli de la sat, a noianului de amintiri şi asocieri plăcute, a avalanşei de trăiri şi emoţii scrise cu sufletul.

Lecturi plăcute!

Realități culturale nr. 5 (143) mai 2023Victoria Roșca , îți mulțumim că exiști,că știi să aduni oameni în jurul tău,că ești așa cum ești!

Am trăit emoții de nedescris la evenimentul de lansare a cărții ,,Fata din pădure” a Victoriei Roșca, la Drochia

Am plîns,am rîs,am trecut de la stare la alta așa cum treci de la o stare la alta citind cartea ,,Fata din pădure”

Un eveniment de depozitat în suflet și transformat în amintiri minunate!

Un mare mulțumesc draga noastră Tatiana Martin Official ,ca de obicei spectaculoasă,noi cei de acasă te iubim!!!

Lăutarii noștri,ca de obicei la înălțime!

Gazda,Biblioteca Publică raională ,,Iulian Filip” în persoana doamnei Maria Cojocaru ca de obicei primitori și la dvs ne simțim foarte bine!

Doamna Galina Mâțu mulțumesc pentru un comentariu literar despre cartea ,,Fata din pădure”

A fost frumos…

Azi pe cîteva clipe m- am întors în copilarie!

Victoria, te ador !

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *