Recent în incinta bibliotecii raionale Drochia, in cadrul cenaclului literar „Steaua ai de vineri” a avut loc ediţia de ia debut a versurilor liceenei clasei a XII ”C” Liceul Teoretic „B.RHasdeu”, Constanţa Cucereavu. in contextul expunerii de poezii şi conversaţii critice, au impărtăşit părerile şi obiecţiiie oameni ai cărţii, membri ai cenaclului şi indrăgostiţi de poezie şi creaţie, printre care: Vitalie Zaoaiexschi, președitele Cenaclului, Silvia Reşetnic, profesoară de limba şi literatura romănă, liceul teoretic „B.P.Hasdeu”, Lucia Roşca, metodist limba şi literatura romănă DGITS Drochia, Anatol Rusnac, poet drochian, Vasile Griţco, profesor limba şi literatura romănă Gimnaziul-internat de tip sanatorial Drochia.
Constanţa işi zice „poet din patru puncte cardinale” (care a fost genericul intrunirii de cenaclu), ceea ce semnifică poeta Marelui TOT, al vieţii. Nu o va face de ocazie, ci plenar, semnând fiecare vers cu pasiunea trăirii, al simţirii majore. Poeta este atrasă şi pasionată de lumea fascinantă a cuvintelor puse in rime, care transmit emoţii aparte. Deşi pare timidă la prima vedere şi reţinută cănd vine vorba despre modul in care scrie, uşor – uşor se deschide şi destăinuie din stările pe care le are cănd scrie. „Scrisul este o pasiune. Nu sunt obsedată de poezie, scriu atunci cănd îmi vine. Pentru mine scrisul nu e o delectare, el mă ajută să-mi trăiesc plenar libertatea găndirii, a fanteziei, a stării lăuntrice. Inchid ochii şi incerc să-mi,conturez senzaţii, aspiraţii, idei şi scriu tot cemi vine, tot ce simt, tot ce-mi şopteşte inima şi cugetul. Dar pentru mine contează mai intăi propria menire, astfel incăt scriu ca să mă inţeleg, in primul rănd, pe mine”, ne mărturiseşte Constanţa.
Grigore Vieru spunea că „Poezia trebuie să fie multă, dacă e multă e şi frumoasă”. Dispunănd de un număr de aproximativ 820 creaţii lirice, poeta are conexiuni conceptuale cu balnearul toponim prin felul ei de a fi, unul inocent şi sincer de bucurie la fiecare clipă, care nu se trece, ci rămăne a se conserva Intr-o cronică a versului.
Probabil avalanşa de dragoste, de dăruire, vine din anturajul familial, un cuib de oameni cu valoarea supremă a altruismului natural, nativ. Farnilia ei este un rnodel de dinastie de pedagogi de viţă nobilă. şi după legea străbună „din pom bun roadă bună
Galina PRODAN, biblioteca Drochia
Comentarii