„Taină și dor în vers și cântec” – O seară de neuitat cu poezia lui Grigore Vieru

Biblioteca noastră a organizat o serată literar-muzicală,  care va rămâne mult timp în amintirea participanților. Sub genericul „Taină și dor în vers și cântec”, versurile marelui poet Grigore Vieru au prins viață într-un spectacol emoționant care a unit generații.

Cuvintele poetului născut pe malul Prutului au răsunat cu o forță aparte:

„El s-a născut pe margine de Prut…

Și a trăit pe margine de soartă,

Și viscolele care l-au bătut

De neam n-au fost în stare să-l despartă…”

Evenimentul moderat cu măiestrie de doamnele bibliotecare Galina Mîțu și Marina Bejan, a reprezentat un omagiu adus celui care, prin versurile sale, a știut să transforme dorul în cântec, să picteze copilăria în culori luminoase și să înalțe chipul mamei la rang de simbol sacru. Opera lui Vieru, în aparență simplă dar profund încărcată de semnificații, vibrează de sensibilitate, patriotism și credință, construind punți trainice între generații și păstrând vie flacăra dragostei pentru neam, limbă și tradiție.

Tinerii Bîrlădeanu Kirill, Andriuță Ecaterina și Pînzaru Ilinca au adus prospețime și energie versurilor, în timp ce elevele Boboiev Emanuela, Cotoneț Bianca și Pupeza Loredana, pregătite cu măiestrie de doamna Sorina Mațibon, au demonstrat că poezia lui Vieru găsește ecou  în inimile tuturor generațiilor.

Momentul muzical a adus o dimensiune nouă evenimentului. Vocile cristaline ale Valeriei Vacaru și Adrielei Bejenari au dat viață melodiilor pe versurile poetului, transformând cuvintele în cântec și emoția în artă pură. Doamnele Emilia Surlaru, Sofia Vieru și Maria Liulica, Svetlana Pîntea au completat programul cu interpretări mature, pline de profunzime și sensibilitate.

În acel moment întreaga operă a lui Vieru – cu dragostea sa pentru limbă, neam și tradiție, cu venerația sa pentru figura mamei și cu sensibilitatea sa față de frumusețile simple ale vieții – s-a condensat într-o singură emoție copleșitoare.

Această serată a demonstrat încă o dată că moștenirea lui Grigore Vieru rămâne vie și relevantă, având puterea de a uni generații și de a trezi în suflete cele mai pure sentimente: dragostea de neam, respectul pentru tradiție și prețuirea valorilor eternă.

Victoria Gherega, bibliotecar principal BPR „Iulian Filip” Drochia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *