Seminar metodic privitor la procesul de atestare a formațiilor artistice de amatori cu titlul „model”

Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în comun cu Direcția Cultură Turism Tineret și Sport Drochia (DCTTSD), au organizat ieri, 20 februarie 2023, la Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din or. Drochia un seminar metodic privitor la procesul de atestare a formațiilor artistice de amatori cu titlul „model”. Seminarul a fost condus de către Grigore Oxinte, director adjunct al CNCPPCI, Cristina Țurcanu, șef, DCTTSD și specialiștii CNCPPCI – Denis Gînga, şef Direcţie ,,Arta tradiţională şi cultura contemporană”, Ioan Glodea, specialist etnomuzicolog responsabil de orchestrele de muzică populară, Marina Coptu, specialist etnomuzicolog responsabil de formațiile artistice de amatori, Ghenadie Tutunaru, specialist pentru fanfare şi coruri, Victor Celan specialist teatrolog. Seminarul a adus în atenția conducătorilor de formații folclorice și șefilor caselor de cultură din raion despre condiţiile de atestare a formaţiilor artistice, în conformitate cu actele normative în vigoare, despre necesitatea de a continua munca migăloasă de completare a unui repertoriu folcloric muzical și coregrafic conform zonei folclorice de proveniență a formațiilor, de a respecta zona Moldovei de nord în privința promovării costumului tradițional moldovenesc. Discuțiile s-au axat pe problemele stringente în domeniul managementului artistic și finanțarea în domeniul culturii.

Cristina Ţurcanu, organizator, şef, DCTTSD a vorbit despre agenda evenimentelor culturale artistice ce urmează a fi realizate în parteneriat cu CNCPPCI în anul 2023.

În cadrul întrunirii a avut loc şi un atelier – ,,Mărţişor Drochian de la Nord la Sud, de la Est la Vest”, cu participarea elevilor clasei a VII-a ,, C” de la I.P. Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, diriginte Natalia Adascaliţei, membrilor Ansamblului de copii ‘Altiţa” cond. art. Lucia Rotaru şi muzeografilor. Atelierul organizat în contextul înscrierii în anul 2017 a Practicilor culturale asociate Zilei de 1 martie (din România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova) în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, a fost condus de Corina Rezneac, specialist etnograf responsabil de meșteșuguri tradiționale la CNCPPCI.

Menționăm că Proiectul ,,Mărţişor Drochian de la Nord la Sud, de la Est la Vest” se află la cea de a II-a ediţie şi astfel de ateliere se desfăşoară pe întreg teritoriul raionului Drochia, fiind organizate de meşteri populari, muzeografi şi angajaţi din domeniul culturii, aceştia fiind instruiţi de specialişti etnografi. În acest sens, Direcția Cultură Drochia colaborează cu Direcţia Educaţie a raionului Drochia, în persoana domnului Ion Recean și administrația L.T. „Mihai Eminescu” din Drochia, în persoana domnului director Sergiu Vrabie, cât şi cu Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip”.

Echipa CNCPPCI aduce sincere mulțumiri Direcției Cultură Turism Tineret și Sport Consiliul Raional Drochia și partenerilor locali în organizarea reușită a evenimentului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *