Să citim împreună cu voce tare

„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator

de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”.

                                    (M. Eminescu)

A devenit o tradiție celebrarea în prima zi de miercuri a lunii februarie Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI). Anul acesta ea a fost sărbătorită pe data de 5 februarie.

Din momentul lansării ZICI a evoluat într-o mișcare globală de milioane de cititori, scriitori și ascultători, reuniți pentru a onora bucuria și puterea lecturii în dezvoltarea fiecăruia, ori studiile arată că citirea cu voce tare joacă un rol foarte important în dezvoltarea persoanelor tuturor vârstelor, dar mai ales a copiilor. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai ușor, atât verbal, cât și în scris.

În scopul promovării lecturii și cărții, copiii din clasa a IV-B a IP LT „Ștefan cel Mare” Drochia au decis să-și împărtășească reciproc bucuria lecturii în această zi la Biblioteca pentru copii Drochia, împreună cu învățătoarea lor dna Golban Rodica, în cadrul unei ședințe a Clubului „Lumina lecturii”, care activează în această bibliotecă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea poetului național Grigore Vieru și a demarat cu subiectul „Grigore Vieru – îngerul poeziei noastre ”.

La ședință au fost invitați și dna Țurcanu Cristina, șefa DCT a Consiliului Raional Drochia, dna Porcesco Adelina, șefa BPR „Iulian Filip” Drochia, dna Capcelea Svetlana, director a IP LT „Ștefan cel Mare” Drochia, precum și dna Zaporojan Silvia, director adjunct al Bibliotecii copii Drochia, care au dat undă verde provocației cititorilor noștri și cu un viu interes au fost prezenți la ora stabilită în sala de lectură a bibliotecii, unde s-a desfășurat activitatea. 

Cei prezenți au fost martorii unui eveniment cu o semnificație importantă, care i-a transferat pe toți laolaltă, mici și mari, în regatul mistic al cărții, iar mijloc de comunicare fiindu-le cititul împreună. Pentru un moment lectura a devenit una din punțile de legătură între generații, intermediară fiind cunoscuta creație a poetului Grigore Vieru. Și ce frumos a răsunat versul său, adus cu tot sufletul de participanții la eveniment!

Poezii, cântece, impresii, sfaturi și recomandări – toate și-au găsit trebuința, fiindu-le de folos în fel și chip reprezentanților celor două generații. Iar lectura și-a demonstrat încă o dată puterea de a uni inimi, de a cuceri suflete.

Bejan Nina, bibliotecar principal, Biblioteca pentru copii Drochia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *