PROGRAMUL NAȚIONAL ”LECTURA- CENTRAL” ŞI-A DESEMNAT LAUREAȚII

Pe 2 noiembrie curent am participat la festivitatea de totalizare al Programului Naţional LecturaCentral”, ediția a VI-a, găzduită de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. La eveniment au fost premiați participanții la următoarele categorii: concursuri naționale, inițiativa ,,Lectura ne uneşte”,,,Top-ul celor mai citite cărţi, editate în 2022″. Raionul Drochia şi-a întregit palmaresul cu Testimonii de Laureat și Diplome de mențiune.
Programul Național „LecturaCentral” din acest an a confirmat că drochienii continuă să se remarce la nivel național prin implicarea activă în viaţa comunităţii şi evenimente de mare anvergură, care promovează lectura și valorile general umane.
Grație Clubului, ,Book-uria lecturii – Lumea cărților – Scriitori îndrăgiți”, inițiat şi desfăşurat în contextul Concursului ,,Lumina din jurul cărții: cel mai original club de lectură”, Biblioteca Publică raională ,,lulian Filip”, directoare Maria Cojocaru, a obținut Testimoniu de Laureat locul I. Serviciul ,,O lecție de română altfel în bibliotecă”, bibliotecar principal Galina Mâțu, a fost apreciat cu Testimoniu de Laureat – locul III la Concursul ,,Cel mai reuşit serviciu privind implicarea bibliotecii în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare durabilă.
Manifestând pasiune pentru lectură şi spirit civic, am luat parte, la rândul meu, în cadrul Concursului ,,Cel mai activ cititor”, fiind desemnată cu Testimoniu de Laureat locul I.

Menționez şi reuşitele semenilor mei, care au fost apreciați cu diplome de mențiune la același concurs: Afina Mocan, Biblioteca Publică pentru Copii, or. Drochia; Corina Ciumac şi Cătălina Tofan, Biblioteca Publică satul Drochia, r. Drochia.
Vladimir Mânăscurtă, scriitor drochian, a fost premiat în cadrul „Top-ului celor mai citite 10 cărți, editate în 2022″, pentru romanul,,Coborând în sus”, care este inclus în top alături de următoarele cărţi: „Zbânțurile şi zgâlțurile copilăriei mele” de Vladimir Beşleagă, Realitatea ca hologramă” de Nina Corcinschi,, ,33 de dialoguri memorabile la Focul din Vatră” de Luminiţa Dumbrăveanu, Totul va fi bine” de Maria Ivanov,. ,,Mai scrie-mi ceva despre tine” de Anna Leah,, ,Pe ur-mele dorului” de Natalia Mazilu-Miron, ,,Deportările calvarul familiilor basa-rabene” de Corneliu Prepeliță,, ,Nimeni nu învinge singur” de Aurelian Silvestru şi ,,Fii floare” de Elena Zaitev. Rezultate-le topului reprezintă gustul în materie de lectură a cititorilor, reflectat în son-dajul efectuat on-line, în perioada 28 iunie – 31 august 2023, în parteneriat cu Camera Națională a Cărții a Republicii Moldova, cu sprijinul bibliotecilor publice din cadrul Sistemului Național de Biblioteci şi a rețelelor de librării ,,Li-brarius”,,,Cartier” şi, ,Cărturești”.
Programul Național „LecturaCen-tral” este inițiat și organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, cu susţinerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu Comisia Naţională a Republicii Moldo- va pentru UNESCO.


Adriela BEJENARI,
corespondentă voluntară,
membră HTSJ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *