Ora lecturilor gustoase

În cadrul Festivalului naţional „Mărţişor-2019”, la Biblioteca publică raională „Iulian Filip” s-a desfăşurat, în premiera, Ora lecturilor gustoase.

Acest duel culinar a adus în scenă doi bărbaţi, care au concurat la pregătirea bucatelor, dar şi asistenţi, un juriu experimentat şi mai mulţi spectatori. Participanţii: Alexandru Focşa, director, Casa raională de cultură, şi Alexandru Bobeică, istoric şi publicist (în imaginea de sus), au decis să delecteze femeile cu delicii preparate de ei la duelul culinar „Surprize gustoase pentru femei frumoase”, cu prilejul zilei femeilor în cadrul Festivalului Naţional Mărțișor 2019.
În program era prevăzută prepararea bucatelor live, adică în faţa spectatorilor şi a juriului. Pentru început ei au avut de pregătit câte o salată, ce a fost comentată de fiecare participant în parte: ingredientele, tehnologia, forma tăierii şi servirea. Au fost utilizate legume proaspete, diverse seminţe, dar combinate şi amestecate diferit. Atât juriul cât şi spectatorii, care au servit din aperitivul propus de concursanţi, au apreciat calităţile gustative şi ornarea estetică a farfuriilor cu salate.
Următoarea etapă a fost pregătirea bucatelor calde. Alexandru Bobeică a propus un fel nou de mâncare, „botezată” de el însuşi brocopizza. Peste bucăţile medii de broccoli, anterior fierte timp de cinci minute în uncrop şi aşezate pe tigaia încinsă, se toarnă ouă bătute şi condimentate. Se finisează sub capac.
Alexandru Focşa a pregătit la gril carne din piept de pui anterior marinată, servită cu tocăniţă din legume, frunze din salată, dar garnisită cu flori deosebite executate din castravete şi ardei proaspeţi.
A treia etapă a concursului a fost pregătirea şi servirea unei cine romantice. Aici bărbaţii au dat frâu liber imaginaţiei. Pentru Alexandru Bobeică era mai uşor de realizat sarcina, or, muza lui, soţia Emilia era alături. Pe când Alexandru Focşa mesajul de felicitare şi invitaţia la cina romantică le-a transmis on-line, în direct soţiei Lena aflate în Italia la muncă, locul ei la masă fiind preluat cu consimţământul ambilor de nepoata Steluţa Postovan.
Duelul culinar s-a primit unul amical, ambii concursanţi l-au susţinut cu brio, isprăvindu-se de minune şi culegând admiraţia celor ce gustau din bucatele propuse spre testare, dar mai ales a membrilor juriului. Apoi au urmat bucate de cea mai mare admiraţie, pregătite în afara concursului: Emilia Bobeică a servit publicul cu ruladă specifică din ficat de porc şi brânză de vaci, iar Diana Bugai – cu carne de cucoş în smântână. Dar și multă ceapă la fiert.
Nişte mâncăruri noi, dar nemaipomenite, „de-ţi lingeai şi coatele”, vorba lui Ion Creangă.
Întreg evenimentul a fost garnisit cu muzică frumoasă şi piese inedite în interpretarea chitariştilor din s. Ochiul Alb, conduşi de vestitul şi îndrăgostitul de frumos Vitalie Bârgău.
Valentina CEBOTARI

”Glia Drochiană,” nr. 10 (942) 15.02.2019

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *