O lecție de română altfel- în bibliotecă cu profesoarele Dina Miroșnic, Cristina Bacalâm și elevii cl. X-a de la liceul rus.
Omagiu marelui Eminescu – 174 ani din ziua nașterii
La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
Să ne aducem pururi aminte de M. Eminescu, cel mai ales între toți scriitorii acestui neam, apărut pe neașteptate în literatura lîncedă și convențională a epocii. În viața lui scurtă a dus arta poeziei la înălțimi neîntrecute pînă astăzi, îmbogățind ritmul, rima și expresia artistică; a dat cuvintelor simple valoare nouă șiarmonii surprinzătoare, sentimentelor adîncime unică, viziunilor orizont nemărginit. (M.Sadoveanu)
Serată literar- muzicală „Cu-același dor de Eminescu”…
Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură – aceste rânduri ale poetului s-au dovedit a fi profetice, de altfel, și întreaga sa creație. Orice început de an nou, marcăm un frumos eveniment cu o dublă semnificație: Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Zeci de generații secole la rând în fiecare an, cinstesc memoria Luceafărului poeziei noastre.
A devenit o frumoasă tradiție întâlnirea cu eternul vers eminescian și în cadrul cenaclului Steaua de vineri.
În ziua nașterii poetului, membrii cenaclului nostru au adus omagiu poetului și nemuritoarelor sale scrieri.
Evenimentul a fost organizat de DCTTS în parteneriat cu BPR „Iulian Biblioteca publică raională Drochia ”Iulian Filip” și Centrul de Cultură Drochia.
Moderatoarea Galina Mîțu – bibliotecar principal BPR„Iulian Filip” – a oferit publicului o călătorie în universul poetic al lui Eminescu, aducând la lumină aspecte adânci și semnificative ale operei sale.
Programul serii a cuprins lecturi ale celor mai frumoase poezii ale lui Eminescu, recitate de către elevele Ilinca Gherega (IPLT„B.P.Hașdeu”), Cătălina Triculici (IPLT„M. Eminescu”) și membrii cenaclului.
Momentul culminant al serii a fost susținut de formația „Punctul pe I”, conducător artistic – Vitalie Bârgău, Victor Cemortan și Adriela Bejenari, care au dat viață poeziilor lui Eminescu prin intermediul muzicii. Melodii ce îmbracă în note fiecare strofă, evidențiind frumusețea și profunzimea versurilor sale.
Invitați de onoare – vicepreședintele raionului Drochia – Tatiana Botnari și doamna Ecaterina Murtacaeva – consilier raional.
Sincere mulțumiri pentru implicare grupului „Ambasadorii maturității” și d-nei Svetlana Pântea- muzeograf- Muzeul de Istorie Etnografie și Artă Drochia.
Eminescu nu a fost doar un mare poet, a fost un mare om de cultură şi un cetăţean cu literă mare, de la care avem mereu ce învăţa”.
Astăzi,15 ianuarie, 2024 este o zi importantă, se împlineasc 174 de ani de la naşterea marelui Eminescu.
Angații Centrul De Cultură Drochia au venit cu un frumos buchet de melodii, pentru ai aduce un omagiu marelui poet.
Din numele întregii echipe, mulțumim Direcția Cultură Drochia pentru invitație și angajaților Biblioteca publică raională Drochia ”Iulian Filip” pentru colaborare.
Comentarii