La 7 ianuarie 2022 Ziarul de Drochia a împliCărți din partea redacției nit veritabila vârstă de 71 de ani. Poate scriem sau amintim cu o frecvență sporită despre acest fapt, dar, credem noi, se merită. Istoria trebuie știută.

Galina MÂȚĂ, specialistă, BPR, (în drepta) primește cărțile de la Valentina CEBOTARI

În acest răstim cât o viață de om, raionul Drochia nu a fost lipsit în niciun an de presă locală. Sub diferite denumiri, cu statut deosebit, dar ziarul a mers în casele cititorilor activi din fiecare localitate, furnizând informații și reportaje, știri și relatări despre activitatea drochienilor în toate domeniile vieții sociale, economice, culturale etc.
A luat naștere ziarul în condiții dificile – în primii ani de după război și pe urmele foamei. Dar în procesul de restabilire a vieții normale populația avea nevoie de o sursă sigură de informație. Primele apariții au fost timide, redactori au fost Nicolae Baraliuc, Vasile Reul, Nicolae Leucă, care au redactat, pe rând, „Colectivistul”, „Drapelul Biruinței”, „Munca comunistă”, „Glia Drochiană”.
Odată cu venirea în fruntea redacției a lui Nicolae Leucă, care avea deja o bună practică gazetărească, Ziarul de Drochia a prins a se înfiripa, devenind cu timpul o instituție serioasă, profundă, cu un colectiv de 24 de persoane, care edita ziarul în 4 pagini A3, de trei ori pe săptămână în două limbi cu tipografie proprie. Tirajul, în anii „înfloritori”, sau perioada de vârf, a ajuns la 15 mii de abonamente anual.
Din 1999 Ziarul de Drochia își schimbă statutul și devine independent, însă păstrându-și denumirea și continuând tradițiile presei scrise de la Drochia.
Publicația noastră, de-a lungul anilor, continuă să-și facă datoria față de abonați, de cititorii fideli ai ziarului, editându-l, deși câte o dată pe săptămână, dar deja într-un format de 8 pagini, A3. Adică, continuă să fie un cronicar al timpului, în care sunt reflectate aspectele vieții drochiene.
Redacția, pe lângă activitatea cotidiană, mai desfășoară și una editorială, scoțând uneori de sub tipar broșuri, consacrate unor evenimente importante din biografia redacției ziarului raional, a angajaților lui.
Astfel, cu un an în urmă, cu ajutorul susținătorilor fideli ai gazetei, a apărut broșura jubiliară „Ziarul de Drochia la 70 de ani”, dar care, ținută pe raftul instituției, nu ajunge la cititori ca ei să cunoască secvențe din istoria presei drochiene. Noi am decis să dăruim câteva volume pentru ca cititorii interesați să aibă acces liber la informația de acest gen. Astfel, cărți cu istoria redacției drochiene au ajuns la bibliotecă, la muzeu, la gimnaziul din satul Sofia, la Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă, la Biblioteca Publică raională „Iulian Filip” din Drochia și în alte instituții pentru ca doritorii să poată lectura crâmpee din istoia activității ziarului de Drochia.

Valentina CEBOTARI


P.S. Evenimentul a avut loc în 2021, dar ca să scriem abia acum despre el ne-a inspirat rugămintea nepotului meu, elev la IPLT „M.Eminescu”, de a-l ajuta să colecteze informații despre istoria „Lacului comsomolist”. Ne-am ciocnit de problema, că nu prea dispunem de astfel de material istoric.
Iată de ce ne adresăm locuitorilor mai în vârsă din oraș să ne scrie, dacă mai păstrează în memorie, fragmente din istoria dezvoltării acestui oraș frumos, ca să lăsăm generațiilor în creștere etapele creării patrimoniului istoric respectiv. Istoria, dacă nu este fixată în memorie sau între pagini, șterge repede urmele, se dă uitării. Ziarul „GD” va publica secvențe din istoria orașului în devenire, parvenite de la DVS, cu fotografii respective, dacă sunt. Multiplicând informația, o vom face publică și utilă unui număr mare de drochieni. Așteptăm relatări.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *