„Învățători și profesori, cu harul și vremea lor”

Așa cum nu poate omul să-și ducă anii de unul singur, nici cărțile nu pot trăi singure, acesta este motivul pentru care omul și cartea s-au împrietenit foarte mult


La 17 mai, curent, Biblioteca Publică raională Drochia „Iulian Filip” a găzduit un important eveniment cultural, marcat de lansarea cărții „Învățători și profesori, cu harul și vremea lor”, autor Vitalie ZAGAIEVSCHI, unul din cei mai vârstnici scriitori și jurnaliști ai raionului Drochia. Autorul cărții este un profesor, un director de școală, un promotor și un iubitor de cultură, de adevăr și un talentat jurnalist, care o mare parte a vieții a dedicat-o deplasărilor, investigațiilor și activității la Ziarul raional „Glia Drochiană”. Dar de când s-a retras din activitatea permanentă de la ziar, penița lui Vitalie Zagaievschi nu se usucă, acum, având timp liber suficient, dânsul se dedică cercetării mai profunde a unor aspecte sociale din comunitate.
Citește mult, selectează, zămislește, adună materiale, care au fost anterior publicate în paginile de ziar, și Vitalie Zagaievschi scoate cărți de sub tipar, la o distanță nu prea mare una de alta. Astfel a dat viață cărții „Învăţători şi profesori, cu harul şi cu vremea lor”, alcătuită din publicațiile sale în diferite etape ale carierei de jurnalist, și editată pe finanțe proprii cu un tiraj de 150 de exemplare.
Această carte este deosebită, conține tablouri reale din viața raionului și nu numai, schițe și crochiuri despre personalitățile din învățământ, cuvinte de aur și versuri deosebite la adresa marilor pedagogi ai timpului.
Autorul a devenit mai bogat cu un nou volum de carte. Dar cartea este editată pentru a fi citită, studiată, cunoscută și el s-a gândit să facă o binefacere – a dăruit lucrarea sa, la care ține foarte mult, bibliotecilor din toate instituțiile de învățământ și tuturor bibliotecilor publice din raion. Nu știu, dacă mai există un astfel de caz, fără precedent, în întreaga republică.
În cadrul evenimentului de lansare a acestei culegeri unice de schițe și portrete de pedagogi cu renume au fost prezente persoane marcante din viaţa publică a raionului, profesori de la liceele din oraș, prieteni, colegi, cititori fideli. Nu a lipsit nici Ion Trăistaru, primarul comunei Palanca, satul de baștină al scriitorului drochian, al cărui Cetățean de Onoare este.
Cei prezenți au venit cu mesaje de felicitare, urări de bine, de mulțumire și cu interpretări de cântece pe versurile lui Vitalie Zagaievschi. Iar Cristina Țurcanu, șefa DCTTS, a adus cu ea un Testimoniu de recunoștință autorului pentru contribuția notorile în promovarea culturii raionului prin cercetarea științifică și ziaristică și pentru activitate pedagogică. În cadrul lansării de carte, interpretele Mădălina Botnari și Adriela Bejenari, au delectat publicul cu cântece interpretate la chitară, în special pentru eroul principal al acestei întruniri.
Vitalie Zagaievschi este un scriitor pasionat de cultură și de frumos, dar și neobosit în ceeia ce face.
Anastasia OLARU

(c) Glia Drochiană, 28 mai, 2022

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *