Freamăt al sufletului de copil

Dragă redacție „Florile Dalbe” in această ediție a Vernisajului, o prezint pe Ilin-ca Pânzari, elevă la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”. Deși are doar 10 ani, își pune deja întrebarea ce-ar putea deveni pe viitor, deoarece e un copil cu multe preocupări creative ce nu ţin doar de arta plastică. Mi-a vorbit despre sine, oferindu-mi o cărticică de poezii proprii pe care a alcătuit-o de curând. Sfioasă din fire, m-a rugat să-i apreciez străduința. Ilinca este o cititoare de laudă a bibliotecii noastre. O cunoaștem de pe când nu mergea la școală. Pe atunci, o însoțea pe mămica sa care venea adesea după cărți noi. Cum se vedea în lumea cărților, copila uita de toate pe lume.

Fetița are diverse activități. Este elevă în anul întâi la Școala muzicală din localitate. li place cântecul de pe când era micuță. Face parte din Ansamblul folcloric ”Altița” de la casa raională de cultură, a fost prezentă la mai multe concursuri locale, dar și naționale a interpreților de muzică populară și modernă. Îi place poezia. Citește mult, cartea fiindu-i prieten fidel. A participat la diverse concursuri de poezie, cum ar fi: Festivalul zonal ”Filipiada-2023″, clasându-se pe locul III

la categoria sa de vârstă, Concursul raional Spune soarelui o poezie”, dedicat creației lui Grigore. Vieru, lansat de Biblioteca pentru copii Drochia (locul II) din cadrul instituției școlare pe care o frecventează.

Dar am simțit un freamăt al suflețelului ei de copil, atunci când am început să vorbim despre pasiunea pentru artele plastice. Mi-a mărturisit cu dragoste şi un pic de mândrie despre activitatea sa în cadrul Studioului artistic ”Curcubeu”, condus de Victor Tetco şi Ludmila Tetco, primul fiindu-i şi profesor la ore. Imediat mi-a înșirat pe masă câteva lucrări în acuarelă şi altele realizate dintr-un material modern plastilină aerată, lucrări pe care le-a afişat la expozițiile tematice lunare, organizate de Consiliul Raional Drochia. Nu au lipsit acuarelele sale nici la expoziția Muzeului de Istorie din or. Drochia, expoziții şi concursuri tematice din cadrul liceului, la care, desigur, a avut parte de mai multe diplome de merit. Dar cel mai mult s-a bucurat de Diploma de mențiune din cadrul Concursului republican de artă plastică viereană din 2023.

Am întrebat-o despre inspirație. A privit in zare, apoi mi-a spus că cea mai mare inspirație ii vine din natură. Desenează când are timp liber și are mereu în gentuță un creion simplu. O poate fascina un copac neobișnuit, cerul senin cu un nor rătăcit de pe undeva, o floare… De multe ori, drept motiv de a schița un desen îi poate servi și o carte citită. Atunci ea întră în rolul eroului principal şi imaginația işi face lucrul mai departe. Recunoaște că mai are mult până la perfecțiune, dar se vede în viitor o plasticiană.

Nina BEJAN, colaboratoare la Biblioteca pentru Copii or. Drochia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *