Debutul lui Vlad Izvor

Tânărul poet Vlad Izvor (Vladimir Izvoreanu) din Drochia a lansat prima sa carte „Spre nesfârșit”.

Maia MORARU, pasionată de opera poetului Vlad IZVOR
Autograf oferit de Vlad IZVOR pentru cititori. Autorul este susținut de feciorașul Vlad junior

Inițial, lansarea cărții a avut loc anul trecut la Chișinău, în anul jubiliar – 30 de ani, de când clasa a 10-B, IP LT „M. Eminescu”, or. Drochia, promoția anului 1987, din care face parte și poetul Vlad Izvor, a absolvit liceul.
Colegii de clasă ai tânărului poet au hotărât, că drochienii ar putea cunoaște mai îndeaproape „măiestria peniței” colegului lor, dacă s-ar organiza un eveniment similar și la baștina debutantului.
Astfel că, recent, în incinta Bibliotecii publice „Iulian Filip” din or. Drochia, a avut loc relansarea cărții „Spre nesfârșit”. Iar prezența prietenilor și colegilor de clasă a poetului: Nicolae Moraru, Cornelia Luchianciuc, Mihail Dorogan, Galina Cozmic, Romeo Țurcan, Iurie Cușnir ș.a. a fost una firească. Debutul lui Vlad Izvor a fost susținut și de Ludmila Bogatu, director-adjunct, IP LT „M. Eminescu”, care a fost practicantă la clasa sus menționată, precum și de angajații bibliotecii și cititorii pasionați de poezie, dornici de a savura un vers nou și frumos.
După cum a menționat Nicolae Esinencu despre poezia lui Vlad Izvor în prefața cărții „ …poezia lui Vlad se strecoara neobservat pe sub usi, printre crăpăturile de la geamuri și se așază cuminte printre gutui, busuioc și albăstrele. E tăcută, modestă și sfioasă ca fotografiile îngălbenite din albumul de familie uzat, dar scump, de care nu te mai poți despărți nicicum. Afară-i secolul XXI, iar Vlad aruncă făclii melancolice de flori, petalele cărora se depun în straturi subțiri la picioarele femeii iubite. Și ce-ar putea fi mai cuceritor și dulce?!”.
Absolvent al Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” din or. Chișinău, anchetator, în prezent, sudor pe fier, Vlad Izvor a redat dragostea de țară, neam, familie, credință în versuri, pe care le scria pe parcursul a mai bine de 25 de ani. Recent, le-a adunat în volumul de poezii „Spre nesfârșit” și le-a propus cititorilor.
După cum ne-a informat Romeo Țurcan, prietenul și colegul de clasă al lui Vlad, întâlnirea de la bibliotecă a fost o lansare cu vânzare de carte în scop de caritate. Banii încasați din vânzarea cărților vor fi investiți în modernizarea laboratorului de chimie al Liceului Teoretic „M. Eminescu” din or. Drochia.
Nelly CIOBANU

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *