Cum promovez o carte într-un video

Un booktrailer este un scurt videoclip care povestește despre o carte. A crea un booktrailer înseamnă a rescrie romanul în câteva cuvinte. Scopul acestui videoclip este de a promova lectura, de a atrage atenția asupra cărților cu ajutorul mijloacelor vizuale. Booktrailerul anunță lansarea operei, atrage atenția publicului larg asupra acesteia, informează despre subiectul cărții, explică la ce să se aștepte cititorul.

Cel mai important pentru un booktrailer este provocarea interesului cititorului, stimularea lecturii. Apoi, poate fi ales tipul prezentării, punând accent pe subiect, cele mai captivante momente, intrigă, starea emoțională a cititorului după ce va citit ultima pagină.

Nu există cerințe clare față de durata booktrailerului. Unele surse menționează că durata optimă a unui booktrailer este de 1-1,5 minute, altele susțin că durata lui poate fi de la 1-3 minute.

Informații, sfaturi despre ce este un booktrailer gasiți în articolul Booktrailer sau Incă o dată despre expoziții virtuale și în materialele din compartimentul Surse … de la sfârșitul articolului..

Aș vrea să trec în revistă încă odată etapele de realizare a unui booktrailer:

 1. Primul pas este alegerea cărții.
 2. Dezvoltarea unei idei, a scenariului. Trebuie să decideți asupra conținutului videoclipului și a mesajului pe care îl va transmite. Succesul trailerului depinde de acest lucru. Pentru inspirație, consultați videoclipurile realizate pentru diverse cărți de profesioniști și amatori. Există multe exemple pe internet.
 3. Slideshowminifilmclip video? După ce ideea și planul de realizare a booktrailerului sunt stabilite, este necesar să decideți ce tehnologie veți folosi pentru crearea lui. Cel mai simplu și mai accesibil pentru toată lumea este slideshow-ul. Booktrailerul poate fi realizat și în formă de clip video sau animație. Pentru a realiza un minifilm pot fi invitați actori profesionali, colegi, prieteni sau rude. Poate fi înregistrat un mesaj video de la un autor, care vorbește despre cât de bună este cartea lui sau recenzii video ale cititorilor ș.a.
 4. Conținutul booktrailerului: citate sau mici extrase din lucrare; coperta și ilustrațiile din carte; recenzii ale criticilor, opiniile cititorilor; fotografii tematice, desene, imagini, gif-uri, footage; videoclipuri preluate personal sau preluate de pe Internet cu acordul deținătorilor drepturilor de autor.
 5. Selectarea imaginilor, fragmentelor de videoclipuri pe care vreți să utilizați, muzica pentru fundal. Nu uitați despre dreptul de autor. Alegeți acele materiale care sunt marcate cu licența CC0 (Creative Commons Pubic domain), pentru care nu este necesar acordul autorului. Conținut gratuit găsiți pe site-ul pixabay.com, http://www.pexels.com și altele site-uri. Se recomandă ca imaginile alese să fie într-un stil, dimensiunile optimizate, clare, iar fontul din subtitre lizibil.
 6. În video pot fi utilizate gifuri cu animație și diferite efecte (footage).
 7. Înregistrați sunetul sau pregătiți subtitrarea.
 8. Pregătiți slide-urile sau videoclipul, asamblați materialele în clip. La sfărșitul clipului nu uitați în creditele finale să indicați cui aparțin drepturile asupra materialelor utilizate, proprietarul și numele sursei (film, melodie), faptul că materialele au fost utilizate în scopuri educaționale.
 9. Încărcați booktrailerul pe Youtube și distribuiți-l pe rețele, publicați-l și pe blog. Nu uitați să faceți descrierea, să creați cuvintele cheie și hastagurile (A se vedea Instrucțiunea Incarcarea videoclipului pe Youtube).

Dacă creați un booktrailer pentru o carte pentru copii, esențial este să se aleagă cu atenție cartea și elementele, ținând cont de interesele copiilor, utilizând imagini colorate și o istorie captivantă. Nu uitați și despre morală.

Videoclipuri promoționale pot fi realizate cu ușurință și rapiditate prin intermediul mai multor instrumente online. Iată câteva:

 • Powtoon. Utilizatorul are la dispoziție o bibliotecă de imagini statice sau în mișcare și sunete. De asemenea, poate importa imagini personale, își poate folosi propria muzică sau înregistra și încorpora propria voce. Această aplicație necesită un abonament lunar, al cărui preț variază în funcție de accesul la conținut și de cantitatea de stocare.
 • Moovly. Utilizatorul poate alege între diferite șabloane și animații, pe care le poate modifica și personaliza în funcție de dorințele sale. Accesibil gratuit sau prin abonament.
 • Adobe Spark. Acest software, disponibil pe web sau prin descărcarea aplicației, permite adăugarea propriilor fotografii, videoclipuri, pictograme sau a vocii. Utilizatorul poate alege apoi din diferite opțiuni, cum ar fi mișcări cinematografice, coloane sonore și modele oferite, dintre care unele sunt contra cost. Utilizatorul se poate inspira vizitând galerie de inspirație și blogul. Este disponibilă o versiune gratuită, dar opțiunile plătite pot fi accesate printr-un abonament.
 • Beatable oferă pentru un singur utilizator, peste 1,8 milioane de imagini și clipuri, cu marcarea Biteable. Accesibil gratuit sau prin abonament.
 • Animoto. Utilizatorul poate crea un videoclip de la A la Z sau utiliza conținutul oferit. Această platformă este disponibilă pentru o perioadă de încercare de 14 zile. Apoi, în funcție de abonamentul ales, Animoto modifică pachetul de opțiuni disponibile: calitatea imaginii, cantitatea de șabloane și culori, acces la mii de fotografii și videoclipuri Getty Images, adăugarea propriei sigle într-un colț al videoclipului etc. Animoto explică cum să faci un trailer bun pe blogul său.

Promovarea booktrailerului

Promovarea cărților cu ajutorul unor trailere realizate cu drag este o metodă promoțională eficientă, este o metodă minunată de exprimare a recunoștinței față de o carte și un autor, care poate fi realizată de orice persoană care are un computer, o cameră video și timp liber.

Promovați booktrailerul pe rețele sociale (Facebook, Twitter, Instagram) distribuiți în paginile bibliotecilor pe Facebook și grupurile de lectură: de exemplu „Bătălia cărților” sau „Chișinăul citește”. și altele.

Publicați booktrailerul pe site, blog.

Puneți linkul către videoclipul dvs. în semnătura de e-mail.

Demonstrați videoul în bibliotecă în cadrul evenimentelor.


Surse pentru informare și inspirație:

booktrailercarteinstrumente online de promovarepromovarevideospotYoutube

Un comentariu la „Cum promovez o carte într-un video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *