Campania Națională de promovare a lecturii ”Să citim împreună” , ediția a XI-a 2022

Campania Națională de promovare a lecturii ”Să citim împreună”, ediția a XI-a 2022, lansată la 11 februarie, curent, de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, tot în această zi, a ajuns la Drochia! Evenimentul a demarat cu itinerarul IP Gimnaziul ”Viorel Cantemir” Sofia și Biblioteca pentru Copii din orașul Drochia. Pentru Campania din acest an au fost selectate cărțile ”Pâine de la iepure” de Iulian Filip și ”Trei zile cu Zuza” de Irina Nechit, având drept scop atragerea copiilor și adolescenților la lectură, promovarea cărților valoroase ale autorilor autohtoni și încurajarea lecturilor în familie.

Atmosfera de sărbătoare, buna dispoziție și emoțiile copiilor au fost transmise și oaspeților din municipiul Chișinău: scriitorul băștinaș, autorul cărții ”Pâine de la iepure”, Iulian Filip și șefa Secției Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării, Maria Harea, care au fost întâmpinați cu pâine și sare de copiii vestimentați în personajele cărții – de iepurași – un moment emotiv pentru scriitorul îndrăgit al copiilor.

La Sofia evenimentul s-a desfășurat în sala festivă a Gimnaziului din localitate, director Aurelia Mocanu, fiind pregătit în colaborare cu Biblioteca publică Sofia, șefa bibliotecii Olivia Bărbuță, bibliotecar Tatiana Poleșciuc și Casa de Cultură Sofia, ansamblul folcloric ”Țărăncuțele”, conducător artistic Anatolie Ceremuș și ansamblul folcloric ”Colindeț”, coducător artistic Tcaci Valentina. O surpriză plăcută pentru autor a fost portretul oferit în dar de tânăra pictoriță sofiană, Alexandrina Grosu.

Cartea ”Pâine de la iepure” a fost transpusă în scenă prin spectacolul cognitiv-artistic, fiind prezentate scenete, recitaluri și poezii din creația poetului Iulian Filip. Oaspeții au fost salutați de primarul satului Veaceslav Magaleas, de directorul gimnaziului, Aurelia Mocanu, specialistul în biblioteconomie Direcția Cultură, Ala Bugai, care au transmis un mesaj de impact pentru tânăra generație în vederea promovării operei literare a scriitorilor băștinași, în contextul Campaniei ”Să citim împreună”, care a continuat la Biblioteca pentru Copii Drochia. Protagonistul evenimentului, Iulian Filip și dna Maria Harea au fost întâmpinați cu ospitalitate de colaboratorii bibliotecii copii Drochia, Șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, Cristina Țurcanu, șefa Bibliotecii Publice raionale ”Iulian Filip” Maria Cojocaru, care au menționat în cuvântul de salut despre importanța promovării lecturii și sensibilizarea tinerei generații în lecturarea cărților scritorilor băștinași. A urmat un impresionant program artistic, inspirat din cartea ”Pâine de la iepure”, de Iulian Filip, prezentat de elevii LT ”M. Eminescu”, beneficiarii bibliotecii, ghidați de bibliotecara Nina Bejan. La finele evenimentului copiii s-au bucurat de cărți cu autograful autorului, iar Biblioteca Publică Sofia, biblioteca gimnaziului Sofia, BPR ”Iulian Filip” Drochia, și-au completat fondul cu donație de carte, oferită cu generozitate de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”.

A fost o zi productivă și frumoasă, care a marcat un succes irevocabil în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii ”Să citim împreună”, care va continua până în luna decembrie 2022 pe întreg teritoriul republicii. Baftă cititorilor creației iuliene!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *