Campania de promovare a cărții iuliene „Cartea bună ne adună”

Natalia Melnic angajată în cadrul Bibliotecii Publice Ruseni
„Nuca lui Newton”.
Găsim, în cartea lui Iulian Filip, o continuitate tematică :rădăcina,casa,omul și natura,viața și moartea.

Lectura poeziilor lui Iu.Filip.Activitate realizată către aniversarea a 75 de ani de la nașterea poetului, scriitorului, dramaturgului, folcloristului, publicistului și graficianului cu rădăcini drochiene Iulian Filip.
Oloeri Laurențiu, 8 ani, cl. II I.P. Gimnaziul Cotova, cititor al bibliotecii publice s. Cotova Drochia – mesajul – „Am citit cartea „Școala de întrebări”. O recomand colegilor și tuturor celor care doresc să cunoască răspunsul lui Iulian Filip către voi, dragi cititori!”
Șveț Nicoleta, 8 ani cl II I.P. Gimnaziul Cotova , cititoare a bibliotecii publice s. Cotova, Drochia localitatea Cotova, Drochia.

Ne prezintă „ Pîine de la iepure”. „Încearcă să citești această carte pe care eu am citit-o și ți-o recomand, căci nu ai de unde știi cât de interesantă e, decât dacă vii la Bibliotecă și o lecturezi!”
Cheliș Andreea , 15 ani cl IX , I.P. Gimnaziul Cotova, beneficiara BPT Cotova, Drochia.

Eu am citit cartea „Adrese deștepte” de Iulian Filip, care m-a motivat șă ți-o recomand și ție, pentru că am găsit aici localuri unde poți face un popas de suflet și minte, am găsit „adresele unor microcetăți” capabile să înalțe pe cititor, precum în poveste, într-o zi cât într-un an, „hrănindu-l” cu acele comori păstrate cu grijă pe rafturi, cât și cu dragoste și îndrumare competentă”
Guivan Igor, 15 ani, cl IX Gimnaziul Cotova, BPT Cotova, Drochia.

„Linii și cuvinte comunicante” este cartea pe care o recomand pentru lectură din motivul că mi-a plăcut acest joc cu lumea dragă a lui Iulian Filip”.
Vlas Ana-Maria; elevă în clasa III a IP Gimnaziul Hăsnășenii Mari, cititoarea BPT Hîsnășenii Mari. Prezintă „ Pâine de la iepure”.

Între cer și pământ, direct din casa iepurașilor. ,,Pâinea de la iepure” vine cu povestiri, poezii, cântece, voie bună și multă culoare. Pâinea, ca lumina soarelui, se împarte tuturor, la fel ca și povestea, care de pe scenă s-a mutat în carte. Cartea conține multe poezii dedicate copiilor. Vă îndemn s-o citiți. O să vă placă.

Vlas Mirela, elevă în clasa VI a IP Gimnaziul Hăsnășenii Mari, cititoare a BPT Hăsnășenii Mari.

Vine să ne prezinte cartea maestrului Iulian Filip „ Urmele frumoase”.
O antologie de poezii, cântece, povestioare și teatru. Într-o înșiruire de la A la Z, creațiile sale îi vor purta pe micii cititori în lumea copilăriei, acolo unde vor putea recita , cânta și juca mici scene de teatru. Cartea frumos ilustrată, conține și note muzicale pentru cântece compuse de remarcabili compozitori pe versurile lui Iulian Filip. În prezentul volum, scriitorul a inclus poezii, precum „Plăcințele cu mărar”, „Acasă”, „Unde v-ați pierdut, ștrengari?” și multe altele.

Palanciuc Nadejda, 10 ani, cl. a IV-a, IP Gimnaziul Cosăuți, utilizatoarea Biblioteca Publică comunală Cosăuți, raionul Soroca. Recomand cartea “Casa greierului” pentru copiii isteți, îndrăzneți și șmecheri. Un spectacol minunat cu personaje curajoși și hazlii. Va invit in lumea teatrului, o sa va placă. Lectura plăcută!

Bojenov Ionela; elevă în clasa III a IP Gimnaziul ,,Viorel Ciobanu” , cititoarea Bibliotecii Publice Șuri. Prezintă „ Rochița leneșă ”.
Recomand să citiți această carte deoarece o să găsiți poezii despre mamă, natură, copilărie
Iar dacă sunteți curioși să aflați ce poezii mai sunt incluse în carte, vă îndemn să cițiți.
Donici Andra, eleva clasei a VII-a “B” IP Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare”, orașul Drochia.
De când mă știu am fost pasionată de cărți și poezii, dar nu găseam nicicând o carte bună de poezie, asta până când în cadrul Filipiadei 2023 am fost interesată să explorez cărțile lui Iulian Filip.
Am rămas mai mult ca impresionată de operele renumitului și iscusitului scriitor din raionul meu, Iulian Filip, poeziile sale mi-au înrădăcinat în minte și în inimă atâta frumusețe, artă și tandrețe.
Vă recomand din toată inima, cu atâta sinceritate să începeți a lectura o carte dintre cele ale lui Iulian Filip, vă asigur că indiferent de vârstă acestea vă vor pătrunde și vă vor arăta adevărata artă a frumosului.
Odată ce veți încerca să deschideți o carte din palmaresul marelui scriitor Iulian Filip, sunt sigură că nu vă veți mai putea opri din citit, arta poeziei vă va inunda venele, pătrunzând până în ultima picătură de sânge, succes la citit!
Boțoroga Aida, 10 ani, cl. II, I.P. Gimnaziul Cotova, localitatea Cotova Drochia. Cititoarea BPT Cotova.
Mesajul: Era așteptat cronicarul… așa începe cartea plină cu însemnări și gânduri iuliene „Vorbitul de bine la românii basarabeni ”, scrisă de Iulian Filip. De vrei să afli, cum nu tac scriitorii? – citeste această carte!”
Gangan Daria, 10 ani, cl. IV, I.P. Gimnaziul Cotova, localitatea Cotova Drochia.
Mesajul – ”Descoperă comoara tâlharului și alte aventuri cu pălăria oranj, citind cartea cu piese de teatru scrisă de Iulian Filip, pe care o recomand în imagine”( Comoara tâlharului și Pălătiuța oranj.

Cibotari Valentina, 12 ani, IP Gimnaziul „I. Creangă” s. Țarigrad, beneficiar al filialei copii BPR „Iulian Filip” Drochia
Astăzi am citit o carte. Sau poate două ?.. Ba, nu ! Doar una, dar cu două fețe. Și cu toate astea, e o carte deloc periculoasă, ba chiar foarte prietenoasă. Am început să citesc dintr-un capăt, „Plăcințele cu mărar”. Vai, ce mai poezii ! Sunt pentru copiii care vor să crească mari, scrise de Iulian Filip și aduse pe rafturile bibliotecii de editura „Prut internațional”. Apoi am luat-o din celălalt capăt, „Nucul cu o singură nucă”. Sunt niște povești pentru nepoții Dumnealui – Adriana și Adrian. Am fost foarte curios să le citesc și acum le mulțumesc , că mi-au permis să fiu și eu un nepot de a lui I. Filip. Chiar mi-au plăcut ! La sigur o să vă emoționeze și pe voi, fiindcă sunt foarte cu tâlc. Hai să citim împreună !
Iurcu Corneliu, 12 ani, IP Gimnaziul „I: Creangă” s. Țarigrad, beneficiar al filialei copii BPR „Iulian Filip” Drochia.
Cartea lui Iulian Filip „Moara cu plăcinte” e pentru cei ce iubesc teatrul, pentru micile vedete. Conține mai multe dialoguri amuzante, la prima vedere, dar cu o sămânță de adevăr ascunsă iscusit in ele, scenete și piese de teatru pentru micii actori, adică pentru noi. Am decis și eu, împreună cu colegii mei de clasă, să punem în scenă o mică reprezentare de teatru pentru a participa în concursul din cadrul Festivalului FILIPIADA – 2023. Mulțumim autorului, dar și editurii „Prut internațional” pentru frumoasa carte. Căutați cartea „Moara cu plăcinte” semnată de I. Filip în bibliotecile voastre !

Lăscăun Andrei, 12 ani, IP Gimnaziul „I. Creangă” s. Țarigrad,
filiala copii BPR „Iulian Filip” Drochia.
„Pâine de la iepure” semnată de Iulian Filip. Este o carte care anul acesta a călătorit prin toată Moldova împreună cu autorul său. Are o mulțime de cititori, pentru că le-a plăcut la toți și i-au invitat și pe alții să o citească în cadrul Campaniei „Să citim împreună”. Am citit-o si eu. E gustoasă pâinea de la iepure. Mai e și bună, ca sufletul copilașilor și al iepurașilor, eroii lucrării. Chiar mi-a plăcut și v-o recomand și vouă.

Conea Iuliana, 11 ani, IP Gimnaziul „I. Creangă” s. Țarigrad,
beneficiar al filialei copii BPR „Iulian Filip”Drochia.
Am mers pas cu pas pe urmele frumoase ale autorului cărții „Urmele mele frumoase”, adică ale lui Iulian Filip. Pe lângă faptul că este frumoasă ( este meritul pictoriței Olga Cazacu ), cartea mi-a părut și foarte folositoare. Am găsit în ea de toate – poezii, scenete de teatru, cântece pe versurile autorului îndrăgit, muzica aparținând celor mai cunoscuți compozitori pentru copii – Daria Radu, Anatol Chiriac, ba chiar și Iulian Filip. Dacă aveți un frate mai mic, dar curios din fire – aceasta e cea mai potrivită formă de a-l ține sub control. Caută cartea în biblioteca ta, adu-o acasă și citește-o împreună cu cei mici, dar o să găsești ceva potrivit și pentru tine, la sigur !
Pînzari Nichita, 10 ani, elev, cl. IV, I.P. Gimnaziul Cotova, localitatea Cotova Drochia.
Mesajul – ”Vă recomand să citiți cartea lui Iulian Filip ”Una-i luna” – unică în felul ei, plină cu poezii de suflet pentru copii mici și pentru cei mai mari.”

Tomac Denis, 11 ani, cl. V, I.P. Gimnaziul Cotova, localitatea Cotova Drochia. Mesajul – În imagine vin cu un Gând întâmplător din cartea ”Mergătorul” scrisă de Iulian Filip. De vreți să aflați și alte îngândurări ale poetului, citiți cartea!

Zabolotnîi Mihaela- elevă în clasa III din IP Gimnaziul Hăsnășenii Mari.
Ne prezintă ,,Cartea-n miez și rădăcină” de IulianFilip

Cartea cărților deschisă-i
la o pagină nescrisă –
Viața ta la jumătate.
Cum o scrii , ce fel de urme
Înțelegi să lași pe lume?
Drumul tău – un rând de carte.

În această carte veți găsi poezii despre carte și bibliotecă. V-o recomand cu drag.

Gumelnic Cristina : elevă în clasa III a IP Gimnaziul Hăsnășenii Mari.
Iulian Filip ,,Linii și cuvinte comunicante”. Liniile lui Iulian Filip sunt niște urme, pe care le lasă în zborul lor neînfricat – Păsările gândului. Cuvintele și liniile lui Iulian Filip nu pot fi despărțite, ele vin din același suflet, aceleași sentimente, uneori cuvintele se prefac în linii, iar liniile în cuvinte. Vă recomand să citiți, e foarte interesantă.

Banari Diana, 11 ani, cl. V, I.P. Gimnaziul Cotova, localitatea Cotova Drochia.
Mesajul – Am ales din toate cărțile lui Iulian Filip, cartea mea preferată „Urmele frumoase” s-o recomand pentru lectură.
-Nu sta pe gânduri mergi la bibliotecă și o împrumută ca să afli ce a visat întotdeauna poetul, chiar și părinții tăi o vor privi intrigați și luminați, de peste umăr vor zice: oare ce au găsit bun copiilor lor în această carte?”

Cojocaru-Țurcan Andreea, eleva clasei a- X-a,, A”, IP Liceul Teoretic,, Ștefan cel Mare” or. Drochia
Iulian Filip este portalul spre frumos, creativitate și cultivă în fiecare cititor ,,lacrimi seculare a acestui neam întreg”. Iulian Filip mereu a obținut o notă aparte prin îmbinarea ”cioburilor de reflexie” plină de iluminări sufletești. Stilul fiind unul obiectiv, jurnalistic discursiv dar tot odată cuprins de flăcările poeziei.
Recomand din toată inima creațiile Filipiene în special cartea ,,Fir de nisip”care îți îndulcește sufletul și îți lasă o amprentă plăcută în lumea cea mare a literaturii.

Jamba Lina,eleva clasei a VII a B, IP Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare” orașul Drochia.
Am o deosebită plăcere de a vă îndemna să intraţi în minunata lume a poeziilor scrise de Iulian Filip. Acest poet mi-a adus interesul şi dragostea de a citi poezii şi totul datorită unei singuri cărţulii de ale sale, ,,Poeţi basarabeni contemporani”. După această lectură, în zilele de astăzi am mai multe cunoştinţe privind îmbunătăţirea vocabularului.
Deci,vă îndemn din toată inima şi dragostea faţă de poeziile lui Iulian Filip să pătrundeţi şi voi alături de mine în minunata lume a poeziilor.
Sper că o să îmi ascultaţi îndemnul şi o să explorați lumea marelui scriitor!

Bărbuță Oliviu-Vicențiu,7 ani, cl.II-a IP Gimnaziul ,,V.Cantemir”,
beneficiarul BPT ,,Lidia Istrati” s. Sofia.
Mesajul: Vă recomand cu încredere să lecturați cartea
,,Pălăriuța Oranj îl lecuiește pe Dumnezeu de răceală,,.
Cartea are toate calitățile unei opere de valoare fiind scrisă ca o poveste pentru,,o fetiță care nu poate adormi fără povești,,. Este scrisă cu umor și se citește cu mult interes. E utilă, interesantă și frumoasă și te face să crezi în minuni. Lecturând această carte veți afla cum eroul principal-Pălăriuța Oranj îl lecuiește pe Dumnezeu de răceală dar și alte perepeții al acestuia.

Zaporojan Stanislav, elev în clasa III a IP Gimnaziul ,,Viorel Ciobanu” ,
cititor al Bibliotecii Publice Șuri. Prezintă „ Pâinea de la iepure ”.
,, Pâinica de la iepure” are gustul pâinii de la iepure din copilărie, adică are gust de poveste. Pâinea, ca şi soarele, o împarţi cu aproapele tău. Învăţăm din acestă carte să fim mai buni, mai darnici, mai cu suflet.

Bărbuță Victor , 15 ani cl a IX -a, I.P. Gimnaziul ,,V.Cantemir,, ,
beneficiar al BPT ,,L.Istrati,, s.Sofia,Drochia.
Creația scriitorului meu băștinaș,Iulian Filip-care este un adevărat om al creației polivalente m-a impresionat întotdeauna prin varietatea și bogăția creației sale.
Cartea ,,Mai primiți căluțul?” este o adevărată capodoperă unde folcloristul I.Filip a studiat reprezentațiile de teatru popular pe teren și a adunat în acest volum cele mai răspândite jocuri cu măști zoomorfe.Poetul s-a aprofundat în tezaurul nostru folcloric ca într-un rezervor nesecat de surse de inspirație,care le-a trecut printr-un filtru sufletesc și ne-a dat formule noi,originale.
Vă recomand cu încredere această carte și vă invit în lumea teatrului popular,sunt convins că o să vă placă!

Moraru Liubomir-7 ani cl. I-a, I.P. Gimnaziul,,V.Cantemir, beneficiarul BPT,,L.Istrati,,s.Sofia.
Vă recomand să lecturați cartea ,,Pâine de la iepure,, .În această carte este reprezentată o scenetă între cer și pământ,între Dumnezeu urmat de îngeri,Sfântul Petre și casele iepurașului și a omului,unde copilașii își așteaptă tații cu nerăbdare dându-se buluc la fereastră și e tare frumoasă venirea tatălui acasă.
O altă minune pe care o puteți găsi în această cărțulie,este buzunarul aducător de pâinică,care rămasă în mâinile copiilor,se întregește în zbor,transformându-se în două pâini mari ,care mai apoi sunt schimbate de către tați la o răscruce de drum,parcă ar fi un tablou de nuntă cu schimbarea colacilor.

Strungari Mirela, 6 ani, Grădinița Floricica Nr.8, gr. Romanița, or. Drochia
Cartea ” Urmele frumoase” Iulian Filip.
Mi-a citit azi mama o carte
Foarte, foarte interesantă
O carte cu poezii
Poezii despre copii,
Poezii pentru copii
Vă îndemn să o citiți,
La desene să priviți.

Bejenari Maria-Simona – 8 ani, cl. II-a “D”, I.P. L.T. “Mihai Eminescu” din or.Drochia,
beneficiară a bibliotecii din liceu.

Vă sugerez să vă cufundați în lumea poeziilor pentru copii cu fotografii și ilustrații iuliene din cărțulia “La ce bun pe lume floarea?”. În ea veți savura și afla despre jocurile de cuvinte, melci, porumbel, doi copii lăudăroși, versuri dedicate nepoțicăi marelui poet, precum și răspunsul la întrebarea din titlul cărții.
La fel, având în biblioteca de acasă și cartea “Pâine de la iepure” ediția a II-a, cu autograful autorului, nu mă pot abține și v-o recomand să o lecturați. Îndeosebi m-a impresionat povestioara “Acasă copiii așteaptă Ne-răb-dă-tori” care mi-a trezit amintiri frumoase și nostalgice despre cum și eu îmi așteptam, și-l mai aștept la geam pe tăticul meu, care îmi aducea pâine de la iepure, din care ciuguleam fărâmitură cu fărâmitură, ca fiind cea mai gustoasă pâinică din lume.
Vă îndemn să lecturați din opera marelui poet și scriitor Iulian Filip!!!

Tîrnovschi Evelina, 6 ani, s. Nicoreni, ne prezintă cartea “Rochița leneșă” de Iulian Filip.
Într-o țară de basm, printre versuri vei călători, dacă cartea “Rochița leneșă” vei citi!

Tîrnovschi Adelina, 3 ani, s. Nicoreni, cartea “Pâine de la iepure” de Iulian Filip.
Ați mâncat vre-o dată pâine de la iepure? Știți cât e de dulce și de bună e? Dacă vreți să știți, vă îndemn cartea “Pâine de la iepure” să citiți!

Petrov Raluca Ioana, eleva cl. a I-a ,,A” IP LT ,,Ion Creangă”, utilizatoare a BP s. Rădoaia, r. Sîngerei.
Recomand cartea ,,Plăcinţele cu mărar”. Poeziile hazlii şi desenele interesante de Oleg Cojocaru din cartea dată, ne învaţă lucruri frumoase şi ne ajută să creştem mari şi buni.
Hai să citim împreună!

Turcu Andreea , elevă a LT ,,A.Agapie” s. Pepeni,r-on Sîngerei, clasa IV-C.
Mesajul – Am lecturat ,,Moara cu plăcinte” de Iulian Filip, Mi-a plăcut foarte mult, aici ne regăsim pe noi puștii ,din peripețiile și gafele făcute. Chiar și denumirea cărții e frumoasă ,că ne place foarte tare plăcințelele cu mărar.
Dialogul :,,Năsturelul” ,unde deseori noi nu suntem atenți că ne lipsește câte ceva.Dar suntem șmecheri și ieșim din situație.Ca și acel personaj.
Sceneta. ,,Nedumeririle lui Tândală” – care am pățit-o chiar și eu în loc să o seamăn pe bunica eu am început a spune urătura. Tot am fost remunerată și pentru una și pentru cealaltă.
Ne vedem la bibliotecă!

Zestre Carolina 9 ani B.P,,Vasile Romanciuc,,satul Bădragii Noi,r-nul Edineț.
Cu un deosebit interes am citit cartea ,,Pâine de la iepure,, scrisă de Iulian Filip,și o voi mai reciti de multe ori, fiindcă am învățat multe lucruri folositoare din ea. Am învățat cei dragostea și stima de părinți (atunci cînd copii își așteaptă tatăl să vie acasă),am învățat cei bunătatea(atunci când copii se gândesc și-l trimit pe tata cu pâine la iepurași,nu cumva să rămână flamanzi), și am înțeles cît e de gustoasă pâine – pâinea de la iepure.

Comarnițchi Mihaela, eleva clasei a XI-a ,,A” din IPLT ,,B.P-Hasdeu“, orașul Drochia.
„Copii sunt cei care vin cu mâinile întinse după carte şi raţiunea celor în vârstă este ca în această mână să se pună ceva valoros, frumos, pentru ca copilul să-şi facă reper, să devină dependent de aceste modele de sănătate şi de frumuseţe” , spunea poetul nostru băștinaș Iulian Filip a cărui carte o țin acum în mâini , dar pe care o am mereu în suflet. A fost prima carte prin intermediul căruia m-am apropiat de universul poetului.
Cartea ,,fir de nisip” este separată în patru părți mari: ,,Ca acasă?” , ,,Docilul în avangardă”, ,,E multă roadă-n tei”, ,,Ezitare” . Găsim o continuitate tematică, pigmentată de o manifestare mai accentuată a ludicului. Poeziile lui Iulian Filip au o înfățișare de momente-iluminări, prinse din zborul imaginației și pecetluite rapid, în sensul mișcării lor pe hârtie.
Citiți și vă minunați, lăsați-vă purtați de cuvintele ce izvorăsc lumina , căci cartea bună ne adună.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *