Serviciul Inovativ de Bibliotecă „Plai natal” are drept scop studierea naturii ținutului nostru, a obiceiurilor și tradițiilor moldovenești, precum și cunoașterea istoriei și obiceiurilor bisericești creștin-ortodoxe. Din acest motiv, un grup de copii, membri ai cercului „Geografia plaiului natal” de la Centrul de Creație al Copiilor Drochia, au primit cu mare interes și bucurie invitația arhidiaconului Mănăstirii Nicoreni, fondatorul Asociației Copiilor Ortodocși din Moldova, de a pleca împreună cu mai mulți copii din raioanele Drochia și Râșcani într-o excursie pentru a vizita patru mănăstiri din Moldova.
Nu este pentru prima dată când fetele au participat la ședințele asociației, venind cu mici scenete, texte din lucrările scriitorilor autohtoni, dar și cărți bisericești, luând parte la discuții, dezbateri tematice și emisiuni realizate de copiii din grupul de inițiativă.
Excursia a durat două zile – două zile de evlavie, discuții și rugăciuni către Dumnezeu în casa Sa.
Prima zi a fost dedicată vizitării Mănăstirii Japca, singura mănăstire care a funcționat și în perioada sovietică. Bisericile sale, atât cele mai noi, cât și cea rupestră, se încadrează perfect în peisajul natural. Câte povești ar avea de spus despre istoria acestor locuri bătrânul fluviu Nistru…
În aceeași zi, spre seară, am ajuns la Mănăstirea Saharna. Nu știu cine a rezistat tentației de a face o scurtă călătorie nocturnă prin defileul Saharna până la renumita cascadă. Copiii s-au dovedit a fi mai curajoși decât adulții. Iar finalul i-a impresionat și mai mult. Era târziu, așa că fotografiile nu au o calitate prea bună, însă amintirile vor rămâne vii mult timp.
Drumul spre Căușeni s-a desfășurat pe timp de noapte, astfel că Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Maria și Marta ne-a întâmpinat aproape de miezul nopții. Aici am fost cazați, am luat masa, iar dimineața următoare am participat la Sfânta Liturghie.
A doua zi a excursiei am fost mai obosiți, dar curiozitatea a fost mult mai puternică, mai fiind copleșiți totalmente de frumusețea locurilor și obiectelor care au fost vizitate.
După liturghia, la oficierea căreia a participat și părintele Gheorghie de la Recea, care făcea parte din grupul nostru, am fost invitați într-o excursie pe teritoriul Mănăstirii Sf. Femei Mironosițe Maria și Marta. Este o mănăstire care are pe teritoriul său un Liceu Teoretic cu înclinații muzicale și în arte pentru fete. Și mai are și o biserică mică, cea cu numele lui Ștefan cel Mare, dăruită de Mănăstirea Putna. Este din lemnul adus și gata prelucrat în România, iar o minune adevărată sunt cele 2 policandre din coarne de cerb, tot de acolo aduse. Am putea povesti multe și despre acest sfânt lăcaș, dar vrem să vă vorbim și despre Mănăstirea Curchi, cu cea mai înaltă biserică din Moldova, cu frumoasele sale biserici noi, dar și vechi, cum ar fi biserica „Sf, Dumitru”, care are mai bine de 200 de ani, cu o icoană murală , cea a lui Sf. Dumitru, păstrată de negura vremurilor, astfel , arătându – ne încă o dată puterea mare divină.
E frumoasă țara noastră și suntem datori în a – i păstra valorile sale spirituale, istorice, naturale și a le transmite mai departe generațiilor în devenire. Ar fi păcat să căutăm alte țări mai bogate, mai frumoase, lăsând pierzaniei acest plai mioritic. Viitorul Moldovei și al copiilor noștri este doar în mâinile noastre.
Comentarii