Broderia cu mărgele – parte din viața modernă

Lucrul manual rămâne a fi una din ocupațiile preferate ale moldovencelor, dornice să uite de griji și de stresul de la serviciu, de activitățile cotidiene, pasiune, ce a fost împărtășită și de doamnele refugiate din Ucraina, care preferă să fie prezente la activitățile clubului „Pasiune” de la BPR „Iulian Filip” or. Drochia. Când spui cuiva că te ocupi cu biser, cu mărgele li se pare că, ei ce acolo nişte mărgeluşe mici şi la nimeni nu i-ar da în cap că de fapt poţi să faci un imperiu întreg al frumuseţii.

Brodatul cu margele în secolul XIX era o ocupație frecventă și populară, mai cu seamă ornamentația cu margele a icoanelor, însă spre sfarsitul secolului brodatul cu margele a suportat un declin mic. În a doua jumatate a secolului XX cusutul practic a renăscut, a devenit din nou la modă în rândul tinerilor sub forma de bijuterii si alte diferite ornamente, iar apoi s-a extins și spre generația mai în vârstă. Persoanele adulte în aceasta ocupatie au mai mult înclinație spre picturi ornamentate cu margele, cusutul cu margele la îmbrăcăminte, a obiectelor de uz casnic.

Participantele clubului „Pasiune” realizează opere de artă, care îți trezesc sentimente profunde de admirație și satisfație sufletească pentru lucrările lor,care, cu drag sunt dăruite celor dragi, trezindu-le sentimente de bucurie și respect pentru autoarele acestor lucrări minunate.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului “Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților” implementat de Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova cu suportul financiar al International Rescue Committee.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *