Lectura – Pâine a sufletului

E minunat când un copil işi invită la lectură fratele mai mare sau părinți. Și atunci, cufundându-se într-o lume imaginară, ei se pomenesc cuprinși de farmecul unei zile care, acum o clipă, li se părea extrem de dificilă. Apoi ii surprinde curiozitatea urmașului care le adresează o mie de întrebări la textul citit – una mai haioasă decât alta.

Aceasta a şi fost ideea de care ne-am condus când am lan-sat un proiect de promovare a lecturii la biblioteca noastră cu genericul Cu mami şi tati citim o carte”. Evenimentul a decurs în cadrul Săptămânalului: Lectura pâinea sufletului”, lar primii participanți au fost elevii din clasa a II-a de la Gimnaziul Tarigrad, părinții lor şi, desigur, învățătoarea dna Corina Rusu. Fiindcă în acele zile ne-am aflat la ceasul aniversar al în gerului poeziei noastre Grigore Vieru”, am recitat şi am lecturat, ba chiar am şi cântat versul fără seaman al celui care n-a fost doar poet, ci şi un adevărat luptător al națiunii pentru identitate, limbă şi independența neamului. Apoi picii, însuflețiți de versurile auzite, îndată au devenit mici pictori lăsându-și amprenta creativă în cadrul unui flash-mob al desenelor cu genericul Grigore Vieru – în creația copiilor”. Am simțit mulțumirea tuturor participanţilor pentru această sărbătoare a lecturii. O să mai revenim la bibliotecă”, au promis aceștia şi părinții lor, iar noi li așteptăm cu drag.

Silvia ZAPOROJAN, director adjunct,

Nina BEJAN, bibliotecar principal BPR,,lu. Filip”, filiala Copii or. Drochia

Ziarul Florile Dalbe Nr. 9-10 09.03.2023 . pag. 2-3


Lectura – pâine a sufletului

Deşi în ziua de astăzi pare că lectura devine din ce în ce mai uşor de înlocuit, o privire mai atentă la ce se poate pierde prin înlocuirea ei cu alte moduri mai superficiale de informare, ne-ar confirma faptul cât de mare ar fi pierderea noastră în acest context, ori, lectura ajută la formarea unei educaţii complete, a unei minţi sănătoase și contribuie la modelarea fiecărui om.

Dacă e să discutăm despre beneficiile lecturii, am avea destule dovezi ale acestora, care ar fi, de exemplu, dezvoltarea imaginației, îmbogățirea vocabularului, lărgirea orizontului de cunoaştere, dar şi un mod eficient de recreare a minţii sau chiar a fizicului. Mai mult ca atât –  lectura ne apropie. E frumos atunci când un copil îşi invită la lectură fratele mai mare sau părinții și ei îi acceptă provocarea. Și atunci, ori din dragoste faţă de propriul copil, ori din plăcerea personală de a te scufunda în o altă lume, te pomeneşti dus de timpul unei zile, care numai ce ți se părea extrem de dificilă. Apoi te surprinde curiozitatea cu care ți se adresează o mie de întrebări, una mai haioasă decât alta, îți vezi odrasla într-o altă ipostază și te miri de înţelepciunea copilărească a sa, înţelegi câtă nevoie aveți unul de altul și cât de puțin vă cunoaşteţi reciproc.

Acesta a şi fost obiectivul de bază al lansării unui nou proiect de promovare a lecturii la Biblioteca copii Drochia cu genericul „Cu mami și tati citim o carte”. Evenimentul a decurs în cadrul Săptămânalului lectu- rii „Lectura pâinea sufletului”, iar primii beneficiari au fost elevii clasei a II-a a Gimnaziului Ţarigrad, părinţii lor şi, desigur, învăţătoarea – Corina Rusu. Fiindcă ne aflăm la ceas aniversar de la naşterea „Îngerului poeziei noastre Grigore Vieru”, am recitat și lecturat, ba chiar am şi cântat versul fără seamăn al celui care este nu doar poet, dar şi un adevărat luptător al națiunii pentru identitate, limbă şi independență a neamului. Este unul din martirii, care s-a aflat pe baricadele istorice ale dobândirii dreptăţii şi adevărului național. Am simțit acea contopire a sufletelor celor două generații, când sensibilitatea inimilor se află pe ace- iaşi undă a bucuriei bucuria lecturii. Apoi au devenit cu toții pictori, înduioşați fiind de clipele de bun augur, lăsându-şi amprenta în cadrul unui flash-mob al desenelor cu genericul „Grigore Vieru în creația copiilor”.

Am simţit înţelegere, ba chiar mulțumire pentru cele întâmplate, pentru că „O să mai revenim, – au promis copiii, dar şi părinții lor. Vă așteptăm cu drag pe voi, dar şi pe alți doritori de a lectura împreună cu mami şi tati. Proiectul e pentru toţi beneficiarii bibliotecii, iar lecturile urmează a fi la diferite teme, după solicitările d-voastră.

  • Silvia Zaporojan – director-adjunct filiala copii BPR „Iulian Filip” Drochia
  • Nina Bejan – bibliotecar principal

Realități Culturale nr. 4 (142) aprilie 2023

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *