De Ziua Internațională a Poeziei

în cadrul Campaniei 25 Scriitori, Cercetători, Întâlniri a Programului Național LecturaCentral, ediția VII-a , am avut onoarea să participăm la o Sedință a Clubul Literar „Homo Aestheticus” Junior cu genericul “Să te citești cum ai citi o carte” organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Institutul de Filologie Română “Bogdan Petriceicu- Hașdeu ” al USM în parteneriat cu IPLT „B.P. Hașdeu” – profesor Limba și Literatură Română – Marina Lefter.

Întâlnire cu poetul, scriitorul, dramaturgul și folcloristul Iulian Filip, care recent a mai scris o carte ”Din veci spre veșnicie toate curg”, pe care, deși este abia în format electronic, a hotărât s-o lanseze aici, la Drochia, în incinta IPLT „B.P. Hașdeu”.

Participanții la eveniment au avut privilegiul de a asculta pasaje selecte din creația lui Iulian Filip și de a se lăsa purtați în universul său poetic. De asemenea, discuțiile interactive și schimbul de idei au adus o nouă perspectivă asupra operei sale și asupra procesului de creație în sine.

Cu pasiunea sa pentru literatură și cu abilitatea de a comunica această pasiune elevilor săi, care au demonstrat că sunt nu doar receptivi la frumusețea cuvintelor, ci și dornici să exploreze adâncimile operei literare, profesoara Marina Lefter a reușit să creeze un mediu favorabil pentru explorarea și înțelegerea operei lui Iulian Filip.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul deschiderii ediției a IV-a a Festivalului Internațional „Filipiada-2024”.

În contextul întâlnirii cu liceenii de la IP Liceul Teoretic “Bogdan Petriceicu – Hasdeu”, or. Drochia, poetul Iulian Filip a adus în dar liceului nostru un set de carte din creația sa, dar a venit echipat și de la #BibliotecaNaționalăaRepubliciiMoldova cu o donație de carte în limba engleză, de la Ambasada Marii Britanii. Mulțumim, maestre!

Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită în fiecare an, la 21 martie, celebrează una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile noastre comune, transformând cele mai simple poezii într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.

În poze, împreună cu poetul Iulian Filip, este Mariana Cocieru, cercetător ştiinţific superior la Institutul de Filologie Română „B. Petriceicu-Hasdeu”, Chişinău, Moldova și bibliotecara IP Liceul Teoretic “Bogdan Petriceicu – Hasdeu”, or. Drochia, doamna Rodica Babii, recunoscătoare pentru dar, precum și toți profesorii și elevii. Mulțumim, Maestre Iulian Filip!

Această zi marcată special în calendar e o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții din întreaga lume au contribuit remarcabil la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Respect și admirație! Mulțumim pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment.

#ZiuaPoeziei

#PromovămLectura

#ValoriNaționale

#ValoriEuropene

#Carte

#Pace

#LecturaCentral

#Filipiada

Un comentariu la „De Ziua Internațională a Poeziei

  1. „Două lucruri ne trebuie pentru fericire: o dragoste și o vocație, dar ambele – adevărate.” (Aurelian Silvestru)
    Toți cunosc această afirmație devenită aforistică, dar nu toți știu contextul. E primul enunț din eseul „Educatorul din umbră” consacrat valorificării creației lui Iulian Filip. Azi ne-am întâlnit cu Iulian Filip la liceu ca să-i vorbim de bine și să-l ascultăm cu drag. A fost o zi bună. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei întâlniri, inclusiv poetului care a acceptat invitația, dar și bibliotecarelor de la Biblioteca publică raională Drochia ”Iulian Filip” pentru expoziția de carte oferită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *