Vii în viață, ai un rost
S-o trăiești, să nu mori prost,
Chiar să înțelegi c-ai fost…
Chiar să te întrebi: ce-a fost?…
Chiar să deslușești ce-ai fost…
M-au intrigat aceste rânduri și m-au făcut să răsfoiesc cartea. Provocarea Marianei Harjevschi de a-l face pe Iulian Filip să-și povestească „viața aproape trăită”, să găsească răspunsuri la diverse întrebări „șmecheroase” m-a impresionat și m-a făcut s-o citesc cu un viu interes.Unul întrebând, altul „recitind”, ne oferă o prezentare interesantă a vieții lui Iulian Filip. Merită citită!!!
Valeria Donu – elevă IPLT „Mihai Eminescu”
clasa XII, cititoarea BPR ”Iulian Filip” cu cartea „Balanța vărsătorului, vederea mergătorului”.
bibliotgrafie M. Harjevschi,
Locul I
IMPACT – 3974 INTERACȚIUNI – 209
„Am intenționat să cunosc mai îndeaproape creația lui IULIAN Filip prin cartea sa „Bibliografie ÎMI PARE BINE SĂ ȘTIU CĂ AI VREA SĂ MĂ ȘTII ”. Cartea include în sine dialoguri cu poetul și pictorul I. Filip, versuri și proze în culegeri periodice, dramaturgie, publicistică, articole literare, eseuri, traduceri, prezentări grafice, interviuri și dialoguri cu și de I. Filip- într-un cuvânt – o amplă și prodigioasă activitate literară a autorului. ”
FIIÎ-mi pare bine să știucă ai vrea să mă știi.
Î-mi place să fiuÎ-ți place să fii?
Fii și să știi să fiicu toate ale tale cale mai omenești … .
– beneficiar: Cebotari Stanislav
clasa XII, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” or. Drochia
cu cartea – Bibliografie „Îmi ppare bine cp ai vrea să mă știi”
LOCUL II
IMPACT 697 pers. INTTERACȚIUNI – 48
„Un om talentat și integru în tot ce face , o efervescență de idei – acesta este I. Filip. În poeziile sale găsim o continuitate tematică: rădăcinile, casa, omul și natura, viața. Iulian Filip dă dovadă de o imaginație frumoasă, scrie jucându-se, definește, ironizează și o întoarce în serios, pune întrebări grave și se autoîntreabă, constată trist și se bucură luminos… . În titlul culegerii „Pentru întâlnirea cu tine”, autorul probabil are în vedere întâlnirile cu cititorul, căruia îi adresează multe gînduri ale sale. Mi-a plăcut foarte mult și vă recomand să o citiți.
”Beneficiar BPR „Iulian Filip” Drochia: Borziac Lidia
cu cartea „Pentru întânirea cu tine”
LOCUL III
IMPACT – 369 pers. INTERACȚIUNI – 32
„ Iulian Filip este un om bogat, natura l-a înzestrat cu multe haruri. Îl cunoaștem ca poet, scriitor, dramaturg și grafician. Scrie atât pentru copii cât și pentru maturi. Am făcut cunoștință cu culegerea sa de poezii „Portul din poartă” – o culegere extraordinară care mi-a plăcut foarte mult. M-au impresionat poeziile:„Câte le-așteptăm din ceruri”;„Cărțile deschise”;„Vatra bunelor alegeri” și multe altele”
– beneficiarul : Iurie Vița.
,,Din cărțile scriitorului Iulian Filip, am ales să citesc cartea ,,Luna-i una” de Iulian Filip. Un volum de dragoste, în care fiecare poezie în parte îți trezește un fior, care atinge struna inimii. Poezia ,,Iubirea de dimineață” m-a impresionat mult prin sentimentul de dragoste pe care îl redă scriitorul între îndrăgostiți”
Guțu Cristina, elevă în clasa a VIII-a Gimnaziul ,,Dumitru Roman” satul Drochia.
Campania de Promovare a Cărții Iuliene „Cărțile pe față”.Iulian Filip în cartea „Nuca lui Newton”…contată „minunăţia unei imense biblioteci – în rai cărţile cresc în copaci! Dar nu aidoma fructelor din livezile terestre.”…. Cum descrie aceşti copaci citeşte în cartea pe care v-o prezint. Lectură plăcută!
Elena Morcov – elevă clasei a IX- a Gimnaziul Cotova
„Iulian Filip este un talent polivalent, care a dat lumii poezie pentru maturi și copii, de asemenea pictură, grafică, precum și lucrări în alte genuri ale artei. De-a lungul carierei sale, a editat mai multe cărți și a realizat sute de lucrări de grafică și pictură. Recent am făcut cunoștință cu una din cărțile sale „Puținul (m) eu ; Urmele frumoase”. E o carte pentru copii, dar și pentru maturi. Este o carte viu ilustrată cu poezii pentru copii și maturi pe care mi-a plăcut s-o citesc. Poezia pentru copii ne poartă pe potecile de neuitat ale copilăriei, ne duc în vizită la căsuțele de vis ale bunicilor, la năzbâtiile și șotiile specifice doar frumoasei și fragedei vârste, la cele urme frumoase pe care doar copilăria le poate lăsa în sufletul unui copil. Partea a doua a cărții: „Puținul (m)eu”- acea părticică de suflet pe care poetul o dăruie cu mărinimie cititorilor săi. Mi-au plăcut poeziile: „Iertați-mi zborul stângaci”, „Sofia” – baștina autorului, la care revine în multiplele sale poezii atât imaginar, cât și real, acel dor nemărginit de acasă care macină sufletul fiecărui om plecat de acasă. ”
Beneficiar: Evelina Tutunaru.
Impresionează multitudinea domeniilor prin care navighează I. Filip: poezie, proză, publicistică, grafică, teatru. M-a intrigat denumirea cărții „Care-s sălbaticii?”, prin titlul său semnificativ. Am descoperit o nouă față a creației sale- teatrul iulian, care-și are sorgintele din teatrul popular I. Filip fiind și un reputat folclorist. Am citit cu plăcere piesele sale, multe din ele fiind montate la teatrul de păpuși „ Guguță ” ,fiind adorat și de cei mari și de cei mici. Vă îndemn la lectură părinți, copii,
bunici.
Beneficiar BPR „Iulian Filip” Drochia: Babuci Stanislav.
cu cartea „Care-s sălbaticii?”
MENȚIUNE IMPACT – 254 pers. INTERACȚIUNI 31
Deschid o nouă carte „Nuca lui Newton”, de Iulian Filip. Oare prin ce mă va impresiona și ce nou voi găsi în ea? O carte de proze din ce în ce mai scurtă, diminuată din aceeași sevă de dragoste față de ceea ce e sfânt pentru om: mama, casa, viața, moartea, natura și tot ce e sfânt pentru sufletul omenesc. Niște povestioare captivante, pe care le citești cu respirația întretăiată și aștepți cu nerăbdare ce va fi în următoarea povestioară. Nu treceți indiferenți pe lângă această carte.
Beneficiar BPR „Iulian Filip” Drochia: Cucereavîi Galina.
„Ce talentat se-ngroapă cântăreții!Poeții se îngroapă fastuos.Mai greu e să-i auzi în timpul vieții.În rest… suntem creștini și-i … chiar frumos.” Am citit cu plăcere culegerea de versuri „Cumpăna cucului”- catrene și desene. M-a impresionat faptul că autorul, fiecărui catren încearcă să-i facă o descriere grafică. E frumoasă și inedită acestă simbioză între linii și cuvânt. „S-aveți poftă de lectură!” – îndemnul autorului pentru cititorul său.
Beneficiar BPR „Iulian Filip” Drochia – Oleinic Marina
„Fir întins”- o carte de proză alcătuită din câteva părți, din mai multe povestiri și proză scurtă, ce abordează diverse tematici, gânduri, meditații ale poetului.
Beneficiar- Horodiște Ana
MENȚIUNE IMPACT 247 pers. INTERACȚIUNI 32
Comentarii