Tinerii din satul Şuri, raionul Drochia, implicați activ în viaţa comunităţii. Salubrizează localitatea și o promovează

Energici și dornici de a produce schimbarea în comunitatea din care provin, tinerii din comuna Şuri, raionul Drochia, au decis să se implice activ în viaţa comunităţii. Aceştia vin mereu cu idei inovative, participă activ în cadrul mai multor activităţi de salubrizare şi de promovare a localităţii, dorind să producă o schimbare spre bine, aici, la noi acasă.

În comuna Şuri, raionul Drochia, a fost creat un grup de iniţiativă, format din tinerii comunităţii, care colaborează şi vor colabora cu autorităţile locale pentru a face lucruri frumoase.

Totul a început în luna mai, când din partea Institutului pentru Iniţiative Rurale, în parteneriat cu ONG “Univers” din raionul Drochia a venit propunerea de a crea un grup de iniţiativă. Tinerii, cât şi locuitorii satului Şuri s-au dovedit a fi foarte receptivi şi dornici de a se implica în diverse activităţi informative, cât şi practice, care au ca scop promovarea, implicarea şi mobilizarea tinerilor în soluţionarea problemelor şi necesităţilor locale.

Tinerii au participat chiar cu ceva timp în urmă la o activitate de salubrizare a localităţii, care s-a bazat pe multă muncă, dorinţă şi dedicare întru folosul comunităţii natale, sloganul activităţii fiind: “Prin muncă și implicare, putem face o schimbare!”. La această activitate au participat mai mulţi elevii ai claselor a IX-a, angajații Casei de Cultură şi câțiva angajați auxiliari ai primăriei.

Aceştia au venit chiar şi cu un îndemn pentru toţi locuitorii comunei :

“Trebuie să ţinem cont de faptul că, curat este nu acolo unde se face, ci acolo unde se păstrează. Venim cu un îndemn pentru toţi locuitorii satului, şi anume de a menţine curăţenia, căci doar noi împreună putem face satul mai frumos”, afirmă Veronica Grădinaru, membru al grupului de iniţiativă.

O altă activitate marca #DezvoltŞuri a fost pe tema: “Leadership-ul ca instrument de dezvoltare a comunității: Ce? De ce? Cum? Când? “. Tinerii sunt deschiși pentru a schimba situația din sat spre bine, de a implementa proiecte și de a face lucruri frumoase.

“Știm că noi suntem schimbarea pe care o căutăm, din acest motiv,  în cadrul mai multor activităţi, am delegat roluri, am planificat activități practice pentru viitor şi am decis să acţionăm spre binele nostru, al tuturor!”, afirmă Doiniţa Pasat, persoană membră a grupului de iniţiativă.

Fiecare din noi visează la o schimbare. O schimbare în societatea de astăzi, o schimbare radicală, spre bine. Totuşi, pentru a produce această schimbare este nevoie de multă impicare şi dorinţă. De aceeaşi părere este şi liderul grupului de iniţiativă Stanislav Cebotari, care afirmă că noi suntem shimbarea pe care o căutăm.

“Mă implic în #comunitate pentru că doar prin #implicare putem face o schimbare. Tinereţea este o forţă a dorinţelor, a setei de cunoştinţe şi a noilor începuturi. Schimbarea nu va veni dacă aşteptăm pe altcineva sau alte timpuri. Noi suntem #schimbarea pe care o căutăm şi trebuie activ să ne implicăm”, afirmă  Stanislav Cebotari, liderul grupului de iniţiativă.

Diverși și dinamici, tinerii învață despre schimbare. Aceştia, au descoperit şi urmează să descopere multe lucruri și idei noi. Ce este comunitatea? Ce este un proces participativ de luare a deciziilor? Care sunt resursele comunității? Cine sunt principalii actorii comunitari?, acestea au fost doar câteva din subiectele abordate în cadrul mai multor activităţi. Totodată, aceştia au organizat şi câteva activităţi practice, de salubrizare a localităţii natale.

Scopul general al acestor activităţi este de a spori angajamentului civic al tinerilor în comunitate. Tinerii au învățat să valorifice oportunitățile existente și să acționeze în folosul comunităţii, astfel, consolidând şi creând o comunitate mai bună, sigură şi  incluzivă, ce combate stereotipurile şi prejudecățile.

Toate activităţile organizate fac parte din proiectul YEP ,,Împuternicirea tinerilor din mediul rural’’, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, USA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

AUTOR: Stas Cebotari

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *