REGULAMENTUL FESTIVALULUI CREAȚIEI IULIENE ”FILIPIADA-2022”,

ediția II-a (zonală în premieră)

Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia  și Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip”, în parteneriat cu Biblioteca Națională a RM, Biblioteca Națională pentru copii ”Ion Creangă”,  instituțiile de cultură și bibliotecile publice din raion și zona de nord, instituțiile de învățământ și învățământ artistic, cu susținerea Consiliului raional Drochia, primăria orașului Drochia și primăriile din raion, lansează  Proiectul de promovare a Cărții și Lecturii, în contextul Programului Național LecturaCentral 2022. 

FESTIVALUL  CREAȚIEI  IULIENE  ”FILIPIADA – 2022”.

Festivalul va demara în perioada 27 ianuarie – 27 februarie 2022, în versiune online, dar și offline (la unele compartimente)

Scopul evenimentului este formarea unui comportament artistic prietenos, sensibil, responsabil și creativ față de creația iuliană, care se regăsesc în vasta diversitate culturală și este o condiție majoră în dezvoltarea și formarea personalității.

CAPITOLUL I. DISPOZIȚII  GENERALE

Prezentul regulament stabilește condițiile de participare în cadrul

Festivalului Creației Iuliene ”FILIPIADA-2022”

• Evenimentul are drept scop identificarea și valorificarea potențialului

creativ al celor mai activi cititori, pasionați de creația iuliană, dar și creația altor scriitori băștinași, atât în rândul copiilor, tinerilor, cât și adulților.

Prezentările  în versiune online vor fi apreciate de Comisia de jurizare, formată din experți BNM, specialiști Direcția Cultură,

Turism, Tineret și Sport Drochia, Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip” Drochia, scriitori, pictori, dramaturgi, folcloriști, jurnaliști.

Modul de organizare, desfășurare și condițiile de participare, precum și modalitatea de prezentare a probelor, concursurilor la diverse   compartimente/secțiuni, lansate în cadrul evenimentului, dar și criteriile de apreciere a acestora, sunt aduse la cunoștința participanților în    prezentul regulament.

CAPITOLUL  II. OBIECTIVELE  FESTIVALULUI.

 1. Cunoașterea operelor iuliene și menținerea unei colaborări firești a comunității cu scriitorul drochian Iulian Filip.
 2. Promovarea valorilor literare prin implicarea tinerei generații în proiecte cărturărești, pe baza celor mai captivante scrieri iuliene.
 3. Fortificarea conlucrării între generații în formula diverselor activități de promovare a creației literare a scriitorului Iulian Filip (în versiune online și offline)
 4. Crearea unui nou concept în cadrul activităților de promovare a creației iuliene, derularea și desfășurarea unui  eveniment altfel, în condițiile generate de situația epidemiologică.

  CAPITOLUL  III. ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE

Festivalul Creației Iuliene”FILIPIADA-2022” se va desfășura în perioada

27 ianuarie-27 februarie 2022. Din cauza restricțiilor impuse de situația epidemiologică, generată de noul coronavirus, concursurile lansate în cadrul evenimentului se vor desfășura în versiune online, dar și offline, cu respectarea strictă a regulilor și normelor de igienă medico-sanitară, respectarea distanței sociale, numărului de participanți și purtarea obligatorie a măștilor faciale, pentru perioada stării de urgență în sănătatea publică. Din cauza restricțiilor, pot surveni  modificări în program, fapt despre care veți fi anunțați prin email, sau pagina de FB a BPR ”Iulian Filip” Drochia.

La inițierea concursurilor și probelor în cadrul Festivalului au fost luate în calcul mai multe criterii: diversitatea creației literare a scriitorului Iulian Filip, ca Om polivalent (poezie, proză, dramaturgie, folclor, pictură și grafică, publicistică, etc); diferite categorii de vârstă a participanților, posibilitatea desfășurării unor activități în versiune offline (cu respectarea regulilor menționate anterior).

      În cadrul Festivalului  se vor desfășura următoarele concursuri:

27 -31 ianuarie  – Campania de promovare a cărții iuliene”Cărțile pe față”

1-7 februarie – Concursul ”Cel mai bun povestaș/declamator(toate vârstele

 8-11 februarie – Concursul ”Cel mai original desen, după operele iuliene                                  

 12-16 februarie -Prezentarea unei scenete sau personaj din creația iuliană

               (până la 10 min) 

19-21 februarie – Concurs muzical ”Poezia iuliană, în a muzicii năframă 

(cu participarea interpreților autohtoni, din zona de nord -versiune online, limita de timp- pe durata piesei muzicale) În cadrul acestui concurs vom injecta o intrigă, invitând interpreți profesioniști din țară și din România.

21  februarie, ora 11.00  – Dialog online cu  scriitorul  Iulian Filip ”Creația iuliană – pe întreg  spectrul”  – un dialog interactiv cu reprezentanți  de la  Uniunea Scriitorilor, BNM, critici literari, interpreți profesioniști, personalități marcante din lumea teatrului, graficieni, pictori despre creația poetului, prozatorului, dramaturgului, graficianului, folcloristului  Iulian Filip.

22-24  februarie – Concursul de creație proprie (versuri, dedicate poetului, prozatorului, dramaturgului, folcloristului, pictorului Iulian Filip și creației iuliene, dar și creației scriitorilor de la  locul de baștină al participanților)

23 februarie – Concursul pentru cel mai original eseu ”Scriitorul din satul meu” (despre scriitorul  din localitatea d-voastră de băștina).  O provocare paralelă în contextul ediției a II-a a Festivalului ”Filipiada”, lansată de Atelierul de Creativitate și Parteneriate  ”Casa Greierului”, BPR ”Iulian Filip” Drochia.

24- 25 februarie – Program etno-folcloric ”De la Filip adunate..” în versiune online, cu participarea colectivelor folclorice. (piese folclorice, compoziții, recital literar-muzical, pe motive folclorice din creația scriitorului de baștină)

26 februarie – Galeria cu Minuni (expoziție online a lucrărilor hand made, pe motive iuliene –  portrete, aplicații, broderii, lucrări cusute în biser, gravate în lemn, lucrări din lozie, lut, etc,  inspirate din creația scriitorului Iulian Filip, sau/și  din creația scriitorului de la locul de baștină al participantului).

    Rezultatele festivalului vor fi mediatizate pe pagina de FB a BNM, Direcției Cultură Drochia și BPR ”Iulian Filip”, în presa locală, iar premierea câștigătorilor se va desfășura offline, data desfășurării  ceremoniei de premiere va fi anunțată ulterior.

Materialul de concurs, vă rugăm să-l expediați pe adresa: bprdrochia@gmail.com, cu datele de contact, numele, vârsta  și localitatea d-voastră.

 CAPITOLUL IV. CONDIȚII  DE  PARTICIPARE

 1. În cadrul Festivalului Creației Iuliene ”Filipiada” pot participa toți doritorii: beneficiari și cititori ai bibliotecilor din zona de nord a țării, cititorii pasionați de opera iuliană, elevi, copii, tineri și adulți, fără limită de vârstă.
 2. Lucrările realizate (pictură, grafică, obiecte hand made, fotografii, secvențe video cu poezii și scenete înregistrate,  video-clipuri muzicale, etc. pentru probele de concurs, în mod obligatoriu vor fi expediate pe adresa de email:  bprdrochia@gmail.com, cu toată informația necesară anexată: nume, prenume, vârsta, localitatea, un număr de contact (obligatoriu) și denumirea probei sau concursului, indicată în regulament.
 3. Nu vor fi admise acele prezentări, care nu vor întruni cerințele și regulile de participare, sau vor depăși limita de timp, indicată în regulament (cu excepția pieselor muzicale și scenetelor)
 4. Înregistrarea pieselor muzicale pe versurile lui Iulian Filip, va fi efectuată în format offline, fără spectatori, iar înregistrarea video va fi expediată pe adresa de email: bprdrochia@gmail.com
 5. Participanții  vor putea distribui prezentările pentru concurs, numai după ce vor fi plasate pe pagina de FB a organizatorilor (adică pe pagina FB a BPR ”Iulian Filip”)

 CAPITOLUL V. CRITERII DE  APRECIERE

Comisia de jurizare va selecta cele mai originale prezentări, care

vor fi apreciate după următoarele criterii:

 • Expresivitatea și originalitatea operei selectate;
 • Măiestria actoricească și cultura scenică (în cadrul pieselor, scenetelor prezentate);
 • Măiestria interpretativă și emotivitatea mesajului transmis (la interpretarea pieselor muzicale);
 • Originalitatea și complexitatea lucrului manual după motive iuliene(la confecționarea obiectelor hand made);
 • Creativitate și inspirație în prezentarea lucrărilor de pictură după cărțile iuliene.

Trofeul ”FILIPIADA-2022” va fi acordat celui participant (sau grup, colectiv) care vor acumula numărul de voturi maxim al Comisiei de jurizare.

Nominațiile, diplomele și premiile vor fi acordate  în cadrul evenimentului de închidere a Festivalului , data fiind anunțată ulterior. În caz de modificări de program, veți fi anunțați telefonic sau prin email.

 CAPITOLUL VI. REGULI ȘI  PRECIZĂRI

 1. Pozele, materialul video și alte prezentări vor fi expediate pe adresa de email: bprdrochia@gmail.com,  pentru a fi selectate și analizate, conform cerințelor regulamentului. 
 2. Pe pagina oficială de FB a Bibliotecii Publice raionale ”Iulian Filip” se vor regăsi doar acele prezentări, care vor corespunde condițiilor de participare.
 3. La expedierea materialului video, nu uitați să transmiteți datele de contact ale participantului, cu toată informația solicitată în regulament.
 4. Comisia de jurizare își rezervă dreptul de a introduce modificări în grila de participare și oferirea premiilor.

 CAPITOLUL VII. DATE DE  CONTACT

RM, Drochia, str. Independenței 15, cod poștal 5202,

Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia,

Șef DCTTS, Cristina Țurcanu,

email: cultura.drochia@gmail.comtel: 0-252-2-26-48,

Persoană de contact : autorul proiectului, Ala Bugai,  specialist principal DCTTS,

                                         email: ala.bugi@gmail.com, tel.mob. 068463607                                         

Persoană de contact: Prodan Galina, șef Serviciul Relații cu Publicul

              BPR ”Iulian Filip”,  email: bprdrochia@gmail.com, tel.mob:078232169

,          

 VĂ  DORIM  MULT  SUCCES!

Elaborat de Ala Bugai, specialist principal DCTTS

       Tel.068463607, email:ala.bugai@gmail.com

        Drochia,  ianuarie 2022

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *