La mulți ani, FABLAB!

Un an în urmă, Biblioteca Publică raională „Iulian Filip”, graţie unui proiect de valoare, prin intermediul Programului Novoteca, a intrat în posesia unui modern laborator de creaţie, numit „FABLAB”.

Invitații admiră lucrările de artă, produse în Laboratorul de fabricație FABLAB Drochia
Invitații admiră lucrările de artă, produse în Laboratorul de fabricație FABLAB Drochia

„FABLAB”-ul, practic, este un laborator de fabricație, un atelier la scară mica, ce oferă fabricare digitală (personală). Din start mulţi priveau sceptic la acea „maşinărie” de ultima generaţie şi de înaltă precizie: imprimantă 3D, decupator, maşină de cusut, scaner, robotică educativă. Însă la distanţă de un an, echipa FABLAB, în frunte cu Ala Bugai, a demonstrat, mai întâi sieşi, apoi la toată lumea, că această tehnologie înaltă, alimentată de ingeniozitatea, creativitatea, dar şi de competenţele instructorilor, poate da naştere la adevărate opere de artă.
Acum mulţi s-au „îndrăgostit” atât în procesul de producere, cât şi de rezultatul imaginaţiei, ambele fiind rodul gândirii, creării, elaborării schemei, schiţei, proiectului, antrenării echipamentului specializat în realizarea ideilor. Pe parcursul anului echipa FABLAB Drochia a participat la expoziţii şi târguri, la conferinţe internaţionale, întâlniri de creaţie, unde au prezentat exponate inedite, realizări interesante, dar de unde s-au alimentat cu idei şi practici noi. Timp de douăsprezece luni, au adunat experienţă bogată, prieteni devotaţi, idei performante, alimentate și susținute de coordonatoarea de proiect Ala Bugai, dar şi realizări deosebite.
Şi acum, la un an de la inaugurarea FABLAB Drochia, echipa, împreună cu colectivul bibliotecii, în frunte cu Maria Cojocaru, au organizat o sărbătoare de zile mari, în cadrul căreia a fost organizată o prezentare de excepţie a succeselor Laboratorului de fabricaţie digitală. La eveniment au participat oaspeţi din capitală, din raioanele Ungheni şi Cahul, unde funcţionează astfel de laboratoare, administraţia publică raională şi locală, beneficiari, voluntari, oaspeţi deosebiţi etc. Studioul artistic „Academia micilor vedete”, conducătoare Cristina Ţurcanu, a felicitat publicul prezent cu un recital de melodiei şi cu urări de toate bune.
Petru Rusu din satul Hăsnăşenii Mari a demonstrat un „master-class” din domeniul 3D cu 30 de ani în urmă: la o invenţie personală taie şi decupează manual, cu foarte mare precizie, elemente destul de complicate.
La evenimentul aniversar s-au rostit foarte multe mesaje de apreciere, de îmbărbătare, de menţiune, de felicitare şi de urări spectaculoase pentru viitor, s-au înmânat multe diplome de gratitudine, s-au făcut poze spre amintire şi s-au creat noi relaţii, fiind dat startul unor noi idei creatoare în promovarea tehnologiilor inovaţionale.
Echipei FABLAB Drochia i s-au dorit noi realizări, noi creaţii şi noi piscuri în activitatea creativă.

Valentina CEBOTARI ”Glia Drochiană”, nr. 1 (911) 1, ianiarie, 2020

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *