Colaborarea dintre aleșii locali și biblioteci a fost apreciată cu brio

Ziua de 23 februarie, curent, a devenit o importantă filă în istoria de succes a bibliotecilor din raionul Drochia.

La Biblioteca publică raională „Iulian Filip” s-a desfășurat sesiunea de follow-up „Rezultatele activității de Advocacy în favoarea bibliotecilor”. La eveniment au participat 10 reprezentanți ai administrației publice locale și raionale – primari din satele raionului și vicepreședintele raionului Vitalie Josanu. Oaspeți de onoare au fost Natalia Dubenco, expert la Novateca, și Ludmila Ouș, formatoare în Advocacy, directoare la Biblioteca municipală „Eugeniu Coșeriu”, mun. Bălți.

La acest eveniment, după cele trei cicluri de instruiri în Advocacy, desfășurate  în perioada 11 decembrie 2017 – 23 februarie 2018, absolvite cu succes de 15 bibliotecari, s-a facut o trecere în revistă a rezultatelor obținute în urma unei colaborări cu APL. Primarii prezenți la eveniment au rămas plăcut surprinși de prezentările pregătite de bibliotecarii instruiți, care au demonstrat cunoștințe performante în activitățile de Advocacy, succesul cărora a fost obținut grație profesionalismului  cadrelor bibliotecare, si, nu în ultimul rând, receptivității și implicării active a primarilor în soluționarea obiectivelor propuse.

Bibliotecarii au adus mulțumiri primarilor pentru susținere și colaborare, care au asigurat implicare la maxim în rezolvarea problemelor cu care se confruntă la momentul actual bibliotecile rurale, au promis și în continuare crearea a condițiilor decente în biblioteci, asigurarea cu mobilier nou și reparații după necesitate. Este îmbucurător faptul, că primăriile au fost sensibilizate de a contribui la îmbunătățirea condițiilor în instituțiile publice din localitate, care, grație Programului Novateca și inițiativelor lansate în cadrul acestuia, oferă servicii de calitate pentru membrii comunității.

În rezultatul activităților de Advocacy în favoarea bibliotecilor, primăriile au contribuit cu un suport substanțial la soluționarea problemelor, oferind mijloacele financiare solicitate în perioada de implementare a programului Advocacy, iar succele remarcabile, obținute de bibliotecari au fost marcate prin oferirea Certificatelor de la Centrul de pregătire profesională, de Ludmila Ouș, formatoare în Advocacy.

Contribuțiile financiare la soluționarea problemelor de Advocacy, oferite de primari au fost următoarele: Veaceslav Babuci, (s. Fântânița) – cu 7500 lei, Victor Guțu, (s. Zgurița) – cu 12000 lei, Tudor Șonțu (s. Ochiul Alb) – cu 14398 lei, Ion Lupașcu, (s. Mândâc) – cu 14700 lei, Valeriu Varmari, (s. Hăsnășenii Mari) – cu 15000 lei, Pavel Bejenari, (s. Șalvirii Noi) – cu 17300 lei, Titus Serăteanu (s. Pelinia) – cu 17800 lei, Petru Bărbieru (s. Țarigrad) – cu 20000 lei, Petru Turculeț (s. Șuri) – cu 71000 lei, Mihail Focșa (s. Dominteni) – cu 84000 lei. Cu suma de 76300 lei Consiliul raional Drochia și Secția cultură au contribuit la achiziționarea echipamentului, lucrărilor de renovare și reparație a noului Centru Inovativ Comunitar de la Biblioteca publică raională „Iulian Filip”, din cadrul „Inițiativei 1+1”,  ce urmează să fie inaugurat în martie. Suma totală a contribuției pentru cele 10 biblioteci constituie 349.998 lei – un rezultat excelent al unei colaborări frumoase între biblioteci și APL.

Cu deosebit respect  Secția cultură Drochia, colaboratorii bibliotecilor din raion și colectivul BPR „Iulian Filip” din or. Drochia aduc sincere mulțumiri tuturor primarilor pentru colaborare, pentru implicare și contribuții substanțiale. Ei mizează și în continuare pe un parteneriat sănătos în folosul comunității.

Ala BUGAI, specialist principal,

Secția cultură

Foto Nelly CIOBANU

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *