Cafe – literar „Cu dor de Grigore Vieru”

La 14 februarie, în ziua împlinirii a 85 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, elevii clasei a III-a B de la IP LT „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia, i-au adus un omagiu.

Cinstirea memoriei Poetului Grigore Vieru de „ștefăneii” clasei a III-a B, diriginte Rodica GOLBAN
Cinstirea memoriei Poetului Grigore Vieru de „ștefăneii” clasei a III-a B, diriginte Rodica GOLBAN

Evenimentul a avut loc în cadrul unui cafe-literar cu genericul „Cu dor de Grigore Vieru”. Ghidați de învățătoarea Rodica Golban, „ștefăneii” clasei a III-a B i-au străjuit nemurirea cu o lacrimă amară, cu o candelă arzândă, cu un minut de reculegere…
Scriind pentru generații întregi, poeziile lui Grigore Vieru vor bucura secole înainte sufletele omenești.
 Fiecare copil trebuie să-i învețe poeziile, să transmită generațiilor viitoare dragostea de mamă, de pace, de neam și de țară, valori pentru care a militat marele poet, – a menționat Rodica Golban.

Elevii cl. I-îi sunt copleșiți de recitalul de poezii prezentat de colegii mai mari
Elevii cl. I-îi sunt copleșiți de recitalul de poezii prezentat de colegii mai mari

Astfel, elevii clasei a III-a au recitat poezii atât ale marelui poet, cât și propriile catrene, au demonstrat dragostea pentru versul vierean prin desene tematice.
În semn de aleasă prețuire pentru opera poetului, discipolii Rodicăi Golban au vizitat picii din clasa întâi, în fața cărora au recitat versuri alese, îndemnându-i și pe cei mici să citească, să studieze și să descopere în continuare opera celui care ne-a învățat: „casa părintească nu se vinde”, ne-a îndemnat: „să scriem cu dorul Limbii Române”, să credem în Țară, în marele ei valori.
Cei mai buni participanți au fost premiați cu diplome din partea Bibliotecii pentru copii, în persoana Silviei Zaporojan și Ecaterinei Bejan.
În cadrul acestui cafe-literar, mai emotiv au recitat: Matei Babără, David Cebotari, Vasian Popovici, Adelina Necoară, Anghelina Ciuntu, Vlad Surlaru.
Cei mai buni la creații proprii au fost: Alexa Vasilean, Mădălina Ghebea, Sanda Balan, Maxim Vicol. Pe baza operei lui Grigore Vieru, l-a desen, au fost menționați: Patricia Turculeț, Lucreția Tcacenco, Laurențiu Văzdăuțan.
Repede trece timpul… Grăbit este secolul… Într-un ritm zbuciumat trec anii… Dar sunt de laudă acești copii, care și-au făcut timp să-l cinstească pe cel, care a fost și va rămâne Poet al neamului – Grigore Vieru, care ne-a lăsat comori netrecătoare, demne de memoria celor de azi și de mâine.

Glia Drochiană 21 februarie 2020

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *